Πόσο θα μας κοστίσει η αύξηση του ΦΠΑ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει η Ένωση Ελληνικού Εμπορίου, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ, θα βαρύνει κατά 1.000 ευρώ το χρόνο τη μέση ελληνική οικογένεια.

0 305

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει η Ένωση Ελληνικού Εμπορίου, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ, θα βαρύνει κατά 1.000 ευρώ το χρόνο τη μέση ελληνική οικογένεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει η Ένωση Ελληνικού Εμπορίου, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ, θα βαρύνει κατά 1.000 ευρώ το χρόνο τη μέση ελληνική οικογένεια. Μεγάλη θα είναι η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την φοροαπαλλαγή κατανάλωσης πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Στο εξής θα επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για επιβάρυνση των καταναλωτών που θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζουν συνδικαλιστές . Σύμφωνα με τη ΔΕΗ το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με 5,5 ευρώ ανα δίμηνο επιπλέον. Κάτοικοι νησιών που ηλεκτροδοτούνται από την καύση πετρελαίου σε τοπικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς θα πληρώσουν την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την φοροαπαλαγή  κατανάλωσης πετρελαίου για την παραγωγή ρεύματος.
Η αύξηση του ΦΠΑ θα φέρει σαρωτικές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης όπου το ποσοστό αυξάνεται από το 9% στο 10 % .Ο φόρος προστιθέμενης αξίας από το 19% «ανεβαίνει» στο 21%.

Από την φοροεπιδρομή δεν εξαιρούνται ούτε τα καινούργια  αυτοκίνητα. Για την αγορά ενός οχήματος εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 θα επιβληθεί επιπλέον φόρος 10%. Έτσι ένα αυτοκίνητο εργοστασιακής αξίας 20.000 θα επιβαρυνθεί με 2.000 ευρώ.

Οι νέες αυξήσεις σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ φέρνουν όμως σημαντικές επιβαρύνσεις σε καύσιμα ποτά και τσιγάρα.  Σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι 1,27 ευρώ το λίτρο και με την αύξηση θα φθάσει το 1,36.
Η νέα αύξηση στα καύσιμα θα φέρει σειρά ανατιμήσεων σε όλα τα αγαθά λόγω της επιβάρυνσης στο κόστος μεταφορών αλλά και της παραγωγής. Το πετρέλαιο κίνησης αυξάνεται κατά 4 λεπτά το λίτρο φθάνοντας έτσι ώς μέση τιμή πώλησης ανά λίτρο το 1,16.

Στα τσιγάρα η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα είναι της τάξης του 20%. Έτσι ένα πακέτο τσιγάρα που κόστιζε μέχρι σήμερα 3,80 ευρώ θα αυξηθεί κατά 20 λεπτά. Η νέα αύξηση στα τσιγάρα ίσως οδηγήσει τους θεριακλήδες στις πιο οικονομικές λύσεις, ενώ δεν αποκλείετε ορισμένοι ακόμα και να το κόψουν.
Η αύξηση στα ποτά θα φέρει πτώση στην κατανάλωση λένε από την ένωση επιχειρήσεων αλκοολούχων ποτών.
Για τους λάτρεις του αλκοόλ, το κόστος μιας φιάλης ουίσκι θα αυξηθεί κατά 2 ευρώ τουλάχιστον και από τα 13 ευρώ που κόστιζε θα πωλείται προς 15 ευρώ.

Από τη μέγγενη της αύξησης του ΦΠΑ δεν θα ξεφύγουν πολλά είδη καθημερινών αγαθών, όπως τσάντες, παπούτσια, κοσμήματα και σκάφη αναψυχής, καθώς για την απόκτησή τους θα πρέπει να πληρώνουμε το λεγόμενο φόρο πολυτελείας, ένα καινούργιο είδος φορολογίας που επέβαλλε το υπουργείο Οικονομικών.
Η επιβάρυνση θα φτάσει έως και 20%, αλλά το υπουργείο δεν έχει ακόμα καθορίσει αν θα υπάρχει πλαφόν οικονομικής επιβάρυνσης.
Πιο συγκριμένα, επιβάρυνση 10% θα επιβληθεί σε πορτοφόλια, ζώνες και παπούτσια από δέρμα, είδη ένδυσης από γούνες, χαλιά, μαργαριτάρια και άλλους πολύτιμους λίθους, γενικότερα σε κοσμήματα και άλλα είδη χρυσοχοΐας από πολύτιμα μέταλλα και σε δερμάτινα ρούχα.
Στα «δίχτυα» του φόρου θα πιαστούν και τα σκάφη που προορίζονται για αναψυχή, με 10% αύξηση στην τιμή.
Η υψηλότερη επιβάρυνση θα επιβληθεί σε αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και η οποία θα αγγίζει το 20%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr