Πολύζος ο νεομάρτυρας εκ Διάβας

0 536

Πενήντα χρόνια πριν από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο τόπος μας, ο ευλογημένος τόπος των Μετεώρων φιλοξενούσε, μεταξύ άλλων,  στα χώματα του τρεις ηρωικές μορφές που αντιτάχθηκαν με πίστη και σθένος στους Τούρκους κατακτητές.

Πρόκειται για τον νεομάρτυρα Πολύζο τον Πρεβεντινό, τον ιερομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Περιστέρα και τον νεομάρτυρα Αθανάσιο από την Θεόπετρα. Πληροφορίες για τους ίδιους βρίσκουμε στο υπ’ αριθμ.  297 χειρόγραφο που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων. Και οι τρεις μαρτύρησαν για την ορθόδοξη πίστη. Η λαϊκή ευσέβεια κατέταξε τους νεομάρτυρες που αδίκως κρεμάστηκαν, στη χορεία των αγίων.

Ο Πολύζος ο Πρεβεντινός καταγόταν από την Πρεβέντα (σημερινή Διάβα). Είναι μεγάλη τιμή και ευλογία ύψιστη ένας δικός μας άνθρωπος, ένας Διαβίτης να έχει μαρτυρήσει για την πίστη του στον Θεό. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Αν κάποτε αντιληφθούμε την πνευματική αξία των προσώπων αυτών, αλλά και τα κοινά ιδανικά και τις κοινές αξίες που τους ένωναν, θα εστιάσουμε στις ρίζες μας, τις οποίες δυστυχώς σήμερα αν δεν αγνοούμε, δεν μας συγκινούν, καθώς ξενόφερτες συνήθειες εισβάλλουν στο ελληνικό σώμα. Ο λόγος του αποστόλου Παύλου σαφής∙ ‘’στήκετε, καὶ κρατεῖτε τὰς παραδόσεις’’ (Β’ Θες. 2, 15). Οι παραδόσεις δεν μας γυρίζουν πίσω, συντηρούν συνήθειες που ανέδειξαν τον πλούτο του ελληνικού πνεύματος και της ορθόδοξης πίστης.

Διαβίτες, είμαστε το ίδιο σώμα σ’ ένα κοινό μέρος, σ’ έναν κοινό τόπο. Στον τόπο αυτό κάποτε αναδείχθηκε ένας νεομάρτυρας, ο νεομάρτυρας Πολύζος. Πάτησε τα ίδια χώματα, μύριζε τον ίδιο αέρα, αντίκριζε τις ίδιες ομορφιές. Έχοντας πίστη ζωντανή μέσα του πως κάθε τι προέρχεται από τον Θεό Δημιουργό. Για εκείνον έζησε και για εκείνον εκοιμήθη τον 18ο αιώνα. Είναι ώρα να εμπνευστούμε από τον συγχωριανό μας νεομάρτυρα Πολύζο, να λατρεύσουμε τον Θεό μας με αγάπη και ομόνοια. Ο τόπος μας να γίνει τόπος όπου δοξάζεται από τον καθένα μας το Άγιο Όνομα του Θεού. Ως γένος του αληθινού Θεού να πιαστούμε από τις ρίζες μας.

Πηγή για τον Βίο του αγίου:  

ΤΡΕΙΣ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Διάβας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.