Πολύποδας εντέρου; Ο γαστρεντερολόγος απαντάει σε όλα!

Οι πολύποδες στο παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσουν πολλές ανωμαλίες στην λειτουργικότητα και στις συνήθειες του εντέρου.

0 94

Οι πολύποδες στο παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσουν πολλές ανωμαλίες στην λειτουργικότητα και στις συνήθειες του εντέρου.

Οι πολύποδες στο παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσουν πολλές ανωμαλίες στην λειτουργικότητα και στις συνήθειες του εντέρου.

Ο μόνος τρόπος για να διαγνωστούν και να αφαιρεθούν είναι η κολονοσπόπηση, εξέταση που γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό, τον γαστρεντερολόγο.

Οι πολύποδες είναι κομμάτι των ιστών του σώματος και αναπτύσσονται μέσα στο παχύ έντερο. Στο 80% των περιπτώσεων είναι καλοήθεις όγκοι, άρα και ακίνδυνοι για τη συνολική υγεία. Αν είναι αρκετά μεγάλοι πρέπει να ελέγχονται, ύστερα από υποδείξεις του γιατρού.

Πιθανότητες και ποσοστά

Σε γενικές γραμμές, το 15% των ασθενών έχουν περισσότερους από έναν πολύποδες, ενώ το 25% κατά την ηλικία των 50, όταν κάνουν την πρώτη τους κολονοσκόπηση βρίσκουν ότι έχουν ήδη καρκίνωμα σε ένα μέρος του εντέρου.

Παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά

Ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με πολύποδες στο παχύ έντερο είναι άνω των 50 ετών και πολύ σπάνια νεότεροι.
Οικογενειακό υπόβαθρο. Η κληρονομικότητα σε αυτόν τον τομέα παίζει καθοριστικό ρόλο. Έτσι αν ο ένας γονέας έχει πολύποδες, ο γαστρεντερολόγος συνήθως τον προειδοποιεί και του συνιστά οι συγγενείς πρώτου βαθμού να κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για τον πλήρη έλεγχο.
Διατροφή. Όσα άτομα τρώνε επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τρέφονται με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είναι ανασταλτική παράγοντες.

Διαδικασία κολονοσκόπησης

Για την κολονοσκόπηση, ο ασθενής πλαγιάζει στην αριστερή πλευρά και με ένα ήπιο ηρεμιστικό, νιώθει πιο χαλαρός για τη διεξαγωγή της εξέτασης. Όταν ο ασθενής είναι έτοιμος εισάγει ένα μακρύ εύκαμπτο σωλήνα, ο οποίος περνάει πρώτα από τον πρωκτό και συνεχίζει μέχρι το σιγμοειδές κόλον.

Το κολονοσκόπιο εισάγει αέριο, το οποίο φουσκώνει τα σωθικά της κοιλιάς και επιτρέπει αν χρειαστεί, η αφαίρεση του πολύποδα να γίνει εύκολα, την ίδια στιγμή της εξέτασης.

Δείτε περισσότερα για την κολονοσκόπηση, την αφαίρεση πολυπόδων και όλες τις γαστρεντερικές παθήσεις, μέσα από την ιατρική ιστοσελίδα advanced-endoscopy.gr. Ο γαστρεντερολόγος Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος απαντά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.