Πολιτιστικός Σύλλογος Καλομοίρας – Ένα όμορφο οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη

0 1.286

Ένα όμορφο οδοιπορικό εκεί που η Δύση συναντά την Ανατολή, η ιστορία παίρνει μορφή, στην Πόλη των Πόλεων, στο κέντρο του πολιτισμού την Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλομοίρας από 13-16 Ιουλίου.

Αρχίσαμε το πρόγραμμά μας με επίσκεψη στο Sultan Ahmet την καρδιά της «παλαιάς πόλης» των Βυζαντινών και Οθωμανών. Επισκεφθήκαμε την Αγία Σοφία:  ένα από τα μέγιστα θαύματα της αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε ως βασιλική τον 6ο αιώνα, από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, το Μπλε τζαμί: αντίγραφο της Αγίας Σοφίας διάσημο με τη μπλε σκεπή του και τους μοναδικούς 6 μιναρέδες, που χτίστηκαν στο όνομα του σουλτάνου Ahmet, τον Ιππόδρομο: κέντρο των αθλητικών γεγονότων (αρματοδρομίες) και πολιτικών δραστηριοτήτων της παλαιάς πόλης, το Τοπκαπί: αποτέλεσε την επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον 15ο αιώνα, μέχρι που φτιάχτηκε το Ντολμάμπαχτσε και την βυζαντινή κινστέρνα. Συνεχίσαμε για την ελληνική γειτονιά του Φαναρίου που βρίσκεται χτισμένη στον 4ο και 5ο λόφο της Κωνσταντινούπολης, με επίκεντρο φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι εμφανή, αρκετά κτίρια είναι ερειπωμένα, υπάρχουν όμως και αρκετά ιστορικά κτίρια και Μονές για να πάρουμε μια γεύση από το ελληνικό παρελθόν. Μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο του Πατριαρχείου μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη γιατί είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε μέρος της λειτουργίας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επίσκεψη στην Παναγία Βλαχερνών και στην Παναγία την Μπαλουκλιώτισα όπου βρίσκονται οι τάφοι των Πατριαρχών.

Μετά από μια σύντομη στάση στην αγορά των Μπαχαρικών ( Αιγυπτιακή αγορά ) Misir Carsιsi αναχωρήσαμε με ναυλωμένο καραβάκι για κρουαζιέρα στη θάλασσα του Μαρμαρά και στα νησιά. Πρώτη στάση στη Χάλκη, όπου με άμαξα με άλογο φθάσαμε στη θεολογική σχολή. Ξεναγηθήκαμε και επιστρέψαμε πίσω στο λιμάνι από το μονοπάτι περπατώντας  για να γνωρίσουμε το νησί με τα παραδοσιακά ελληνικά σπίτια, την εκκλησία του Αγίου Νικόλα και το Αγίασμα  της Αγίας Παρασκευής.  Δεύτερη στάση στη Πρίγκιπο, το δημοφιλέστερο όλων των νησιών  καταπράσινο από πεύκα. Αυτό ήταν επίσης το νησί εξορίας των βυζαντινών πριγκίπων. Συνεχίσαμε για κρουαζιέρα στο Βόσπορο: μέσω της υδάτινης οδού που χωρίζει τις δύο ηπείρους, Ασία και Ευρώπη, με τα μαρμάρινα παλάτια, τα αρχαία ξύλινα σπίτια της οθωμανικής αρχιτεκτονικής μέχρι τα σύγχρονα τουριστικά συγκροτήματα  και τα πολυτελή διαμερίσματα να μας συντροφεύουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα μας τη Μεγάλη σκεπαστή αγορά (καπαλί τσαρσί) : ελκυστικότερο εμπορικό κέντρο και το μεγαλύτερο «παζάρι» στον κόσμο με σχεδόν 4000 καταστήματα που πωλούν τις αντίκες, τα κοσμήματα, το χρυσό, τους τάπητες, τα εμπορεύματα δέρματος και αναμνηστικά.

Αυτό όμως που μας εξέπληξε ευχάριστα ήταν ο ξεναγός μας που έθεσε ένα ταξίδι σε άλλη διάσταση και απογείωσε τις ξεναγήσεις με τις γνώσεις του. Καταρτισμένος, χαμογελαστός, επαγγελματικά άψογος, με χιούμορ και αγάπη για την δουλειά του μας βοήθησε με τις γνώσεις του να κατανοήσουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα αυτής της χώρας. Ήταν ένα άρτια οργανωμένο ταξίδι που δεν θα ξεχάσουμε και γι’ αυτό οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον οδηγό της εκδρομής μας κ. Χρήστο Αντωνόπουλο και στο γραφείο τουρισμού CHIC travel.

Χρώματα, αρώματα και μοναδικές εικόνες χαράχθηκαν στη μνήμη μας και θα μας συντροφεύουν για αρκετό καιρό. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη.

Το ΔΣ του

Πολιτιστικού Συλλόγου Καλομοίρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr