Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου

1 995

Για τη χορήγηση μιας ενισχυτικής τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται εντός του Αυγούστου.

«Το πότε θα χορηγηθεί μια τρίτη δόση θα εξαρτηθεί βασικά από τα δεδομένα που έχουμε για τη διάρκεια της ανοσίας και της φυσικής αλλά και των εμβολίων», εξήγησε την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Με ποιους θα ξεκινήσουν οι ενισχυτικές δόσεις

Τρίτη δόση κατά προτεραιότητα φαίνεται ότι θα χρειαστούν άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό. Ψηλά στην προτεραιοποίηση για ενισχυτική δόση βρίσκονται και οι υγειονομικοί καθώς οι περισσότεροι εμβολιάστηκαν πριν από επτά μήνες.

Θα γίνει τρίτη δόση στο γενικό πληθυσμο;

Για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα η ανοσία ξεπερνά το εξάμηνο.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι για την χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό πραγματική απάντηση θα δοθεί τον Σεπτέμβριο καθώς γίνονται σχετικές κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας πρόσφατα στο σταθμό μας, εκτίμησε ότι σίγουρα θα υπάρξει τρίτη δόση για το 80% με 90% των εμβολιασμένων. Ειδικά για εκείνους που εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ότι θα τους χορηγηθεί επαναληπτική δόση το επόμενο καλοκαίρι.

Τα επίπεδα ανοσίας μετά τον εμβολιασμό

Ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 4% με 8% ο εμβολιασμός δεν οδηγεί σε ισχυρή ανοσοαπόκριση.

«Ξέρουμε πόσοι είναι εμβολιασμένοι αλλά δεν ξέρουμε σε πόσους ήταν πετυχημένο το εμβόλιο» είπε και εξήγησε πως είναι γνωστό ότι σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων της τάξης του 4-8% δεν έχει ισχυρή ανοσοαπόκριση και δεν θα προστατεύεται από τον εμβολιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Στο Ισραήλ πάντως υπάρχουν σκέψεις για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 στους άνω των 60, ακόμη και πριν από την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να αποκρούσει την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Πηγή: skai.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
  1. ΟΧΙάς λέει

    Ζούμε σ’ έναν κόσμο, που του στέρησαν το νόημα. Στηρίζουμε την κυβέρνηση που παλεύει για εμάς και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι ένα ακόμα τσίμπημα, άντε μπας και τελειώσει το στοκ των εμβολίων…… για να παραγγείλουν φρέσκα για την τέταρτη δόση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr