Πέτσας: Πριν τις γιορτές ανοίγει η οικονομία – Δε θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

0 564

Πριν τις γιορτές υπολογίζει η κυβέρνηση να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση.

Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.

Σημείωσε δε, ότι φαίνεται να πέφτει ο αριθμός μετάδοσης.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.

Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

Στη συνέχεια είπε ότι οι περιοχές με μεγάλες τοπικές γιορτές, όπως η Πάτρα, θα πρέπει να προσέξουν μη γίνουν εστίες μόλυνσης.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι.

Για τους αρνητές ο κ. Πέτσας είπε «να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας».

Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα», είπε.

Για όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «τα μέτρα στήριξης στην οικονομία θα συνεχιστούν».

Μάλιστα, έχει προβλεφθεί για το 2021 να δοθούν 7,5 εκατ. ευρώ για στήριξη.

Πηγή: skai.gr

Πριν από τις γιορτές θα ανοίξει η αγορά, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσουμε όλοι μας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση κι έκανε ξανά έκκληση να τηρούνται τα μέτρα από όλους.

Πέτσας: Εστίες διασποράς του κορωνοϊού οι χώροι εργασίας

Όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού, σημείωσε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου, αλλά και του ρυθμού μετάδοσης του ιού.

«Αν συνεχίσουμε έτσι θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να χαλαρώσει η πίεση στο ΕΣΥ», είπε.

Lockdown: Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία

Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι ασφαλή, καθώς εκεί τηρούνται τα μέτρα και δε μεταδίδεται εύκολα ο ιός.

Στη συνέχεια εξετάζεται να ανοίξει το λιανεμπόριο και αργότερα, σταδιακά, οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Βασική προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι να υπάρχει μείωση των κρουσμάτων. Γρίφος παραμένει το άνοιγμα της εστίασης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις και ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σε ερώτηση για το αν θα εξακολουθούμε να στέλνουμε sms για τις μετακινήσεις μας και αν θα αρθεί η απαγόρευση μετακίνηση από νομό σε νομό, απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για να αρθούν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί.

«Ένα είδους απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι είναι μονόδρομος», είπε.

Δε θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Όσον αφορά τέλος στον εμβολιασμό των πολιτών, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως δε θα είναι υποχρεωτικός.

«Πάντα στηριχθήκαμε στην πειθώ, έτσι και τώρα θα βασιστούμε στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα εμβόλια», είπε, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων ότι θα είναι ασφαλή.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα εμβολιαστεί από τους πρώτους, θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων να εμβολιαστούν και εκείνοι πρώτοι δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες.

 

star.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.