Πετρέλαιο θέρμανσης 2023: Σε τιμή έκπληξη «κλειδώνει» η τιμή λόγω πολέμου

0 837

«Όλα στον αέρα» είναι ακόμα για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινάει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, καθώς μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και αλλάζει τα δεδομένα. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μια αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές, ωστόσο, η νέα εστία γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή κοντά στον κορυφαίο πετρελαιοπαραγωγό Ιράν, εντείνει τις ανησυχίες για αύξηση των τιμών.

Πιο αναλυτικά, για την ώρα, στην Ελλάδα, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται να «κλειδώνει» στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο, παρά τις εκτιμήσεις των προηγούμενων εβδομάδων ότι ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 1,55 ευρώ. Πρόκειται για τιμή-έκπληξη όπως λένε παράγοντες της αγοράς, όμως, πριν λίγες ώρες και μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στο Ισραήλ η τιμή του μπρεντ κατέγραψε αύξηση 4%.

Έτσι, η τιμή εκκίνησης την Παρασκευή αναμένεται να διαμορφωθεί ανάλογα την πορεία των διεθνών τιμών τις επόμενες ημέρες αλλά και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το πετρέλαιο παραμένει επί του παρόντος περιορισμένο καθώς και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές. Σημειώνεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια του περυσινού χειμώνα (2022-2023) καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και των ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός).

 

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι θα γίνει με επιδότηση στην αντλία
Φέτος, δεν θα παρέμβει με επιδότηση στην αντλία η κυβέρνηση, καθώς αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωνόταν σε περίπτωση που η τιμή διάθεσης έφτανε ή και ξεπερνούσε το 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Παρότι η τιμή αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με το 2022, δεν πλησιάζουμε στα επίπεδα συναγερμού που θα δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι, με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές κινήθηκαν πέρυσι για αρκετό διάστημα κοντά στο 1,20 ευρώ το λίτρο.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε είναι η αίτηση
Το επίδομα θέρμανσης θα ξεκινάει από τα 100 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 800 ευρώ. Για συγκεκριμένες κατηγορίες θα φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, «κόβεται» το διπλό μπόνους σε όσους πέρσι, λόγω ενεργειακής κρίσης, εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο.

Πώς κάνετε αίτηση; Στο myθερμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), όταν ανοίξει η πλατφόρμα -αναμένεται αυτό να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου.
Θα μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
φυσικό αέριο ή υγραέριο
καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)
Τι πρέπει να κάνετε:

Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα
Σημειώνεται πως η διασταύρωση των παραστατικών αγοράς γίνεται αυτόματα για όσους καταναλώνετε πετρέλαιο.

Ακόμα και αν επιλέξετε να μπείτε στο gov.gr για να κάνετε αίτηση, η εφαρμογή θα σας ανακατευθύνθει στην ΑΑΔΕ και το myθερμανση.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Τα εισοδηματικά κριτήρια
Το ετήσιο εισόδημα για να χορηγηθεί το επίδομα διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο διατηρείται στις 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει στις 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται και πάλι στις 27.000 ευρώ.
Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ.
Τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες θα είναι τα εξής:

από 27.000 σε 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
από 30.000 σε 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
από 33.000 σε 39.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα
από 36.000 σε 44.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα
από 30.000 σε 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο
από 33.000 σε 37.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα
από 36.000 σε 42.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα
από 39.000 σε 47.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα
Τέλος, τα περιουσιακά κριτήρια για τους άγαμους δικαιούχους είναι στα 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους είναι στα 300.000 ευρώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr