Πατήρ Θεόδωρος Παπανικολάου – Αγωνίζεται για την Ελληνογαλλική φιλία

Αναδημοσίευση Ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των Ελλήνων της περιοχής Αγιάν της Γαλλίας (δήμος του Μπορντώ), αλλά και τη σφυρηλάτηση της ελληνογαλλικής φιλίας.

0 589

Αναδημοσίευση Ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των Ελλήνων της περιοχής Αγιάν της Γαλλίας (δήμος του Μπορντώ), αλλά και τη σφυρηλάτηση της ελληνογαλλικής φιλίας. Ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των Ελλήνων της περιοχής Αγιάν της Γαλλίας (δήμος του Μπορντώ), αλλά και τη σφυρηλάτηση της ελληνογαλλικής φιλίας. Ο λόγος, για τον ιερέα Θεόδωρο Παπανικολάου, στον οποίο, πριν από μερικούς μήνες, ο δήμαρχος Αγιάν κ. Λαμπίστ απένειμε χρυσό μετάλλιο, αναγνωρίζοντας την εικοσάχρονη προσφορά του στην εδραίωση και ανάπτυξη αυτής της φιλίας.

 

Ο πατέρας Θεόδωρος Παπανικολάου κατάγεται από τη Σαρακίνα Τρικάλων και πάνω από 20 χρόνια υπηρετεί ως ιερέας στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, που βρίσκεται στο κέντρο του Μπορντώ, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους Έλληνες της περιοχής, την πατρίδα και την ανάπτυξη των ελληνογαλλικών σχέσεων.

 

Αυτό το όμορφο και συναρπαστικό ταξίδι, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, ξεκίνησε πριν από περίπου 38 χρόνια, όταν τον Οκτώβρη του 1972 χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Γαλλίας και τοποθετήθηκε στην Ελληνορθόδοξη Παροικία Μπορντώ και περιχώρων ως ιεροδιδάσκαλος.

 

Στη συνέχεια, διορίστηκε δάσκαλος από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας και πριν από δύο χρόνια βγήκε σε σύνταξη, στον εκπαιδευτικό τομέα.

 

Το 1985, υποστήριξε το πρώτο του Διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ και το 1993 το Διδακτορικό 3ου κύκλου στο Παρίσι. Έκανε τρία χρόνια καθολική Θεολογία. Στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, στην έδρα των Νέων Ελληνικών, δίδαξε επί 17 συναπτά έτη. Ασχολήθηκε πρώτα με την Πανορθοδοξία και έπειτα με τον Οικουμενισμό, με πολλές “τηλεμαχίες” στους διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιοχής.

 

Έδωσε πάρα πολλές ομιλίες, πολλαπλού περιεχομένου, καθώς και διαλέξεις στα Πνευματικά Κέντρα της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Παρέδωσε μαθήματα Νέων Ελληνικών, Θεολογίας στα περισσότερα Ιδρύματα και πρωτοστάτησε στις αδελφοποιήσεις: Le Haillan – Καλαμπάκα, Τρίκαλα – Talence, Φήκη – Πιαλεία, Languirant κ.ά.

 

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αδελφοποίησε 17 γαλλικά σχολεία με ελληνικά και έχει εισαγάγει τα Νέα Ελληνικά, ως μάθημα πρωτοποριακό. Η προσφορά του, όμως, στον Ελληνισμό δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω. Δημιούργησε ακόμη συλλόγους αδελφοποίησης και πολιτισμού, γιορτές και ελληνικές βραδιές, με χορευτικά-χορωδιακά συγκροτήματα από την Ελλάδα και πρόβαλλε τα “ελληνικά νάματα της πίστης και της φυλής μας”, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος τονίζει.

 

Ίδρυσε και λειτουργεί ελληνικά σχολεία, αίθουσα συνεδριάσεων, γραφείο, Πρεσβυτέριο, “το καλύτερο της Ι. Μ. Γαλλίας”, όπως τονίζει με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση. Τα έχει όλα εξοπλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ τώρα, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και του ίντερνετ έχει καταφέρει να “συνδέσει” όχι μόνο την ελληνική κοινότητα αλλά και πολλές προσωπικότητες.

 

Δημιούργησε άριστες σχέσεις με το Δημαρχείο του Μπορντώ και πρόσφατα ένας άλλος δήμος αυτός του Αγιάν, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τον τίμησε για τα 20 χρόνια γόνιμης προσφοράς στην υπόθεση της αδελφοποίησης των δήμων Αγιάν και Καλαμπάκας, αλλά και στο δέσιμο της ελληνικής παροικίας με το δήμο.

 

Στο πρόσωπό του, ο γαλλικός αυτός δήμος τίμησε και τον Ελληνισμό εν γένει και ιδιαίτερα τους αγώνες του για την ελευθερία και για το λόγο αυτό, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν 20 νέοι από τα εμβληματικά για τους Αγώνες του Έθνους, Ψαρά, αλλά και από τη Χίο.

 

Απονέμοντας το χρυσό μετάλλιο στον πατέρα Θεόδωρο, ο Δήμαρχος του Αγιάν μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τα είκοσι χρόνια προσφοράς του στην ελληνογαλλική φιλία, ενώ από την πλευρά του, ο πατέρας Θεόδωρος δεν κρύβει τη χαρά και τη συγκίνησή του γι’ αυτή τη διάκριση.

 

“Είναι μια τιμητική διάκριση που απονέμεται σπάνια σε ξένο, κάτι που με τιμά αλλά τιμά γενικότερα τον φιλελληνισμό. Το μοιράζομαι με όλους τους συμπατριώτες μου, γιατί όλοι συνέβαλαν σ’ αυτήν την επιτυχία σύσφιξης και αγάπης των δυο λαών”, καταλήγει.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα omogeneia.ana-mpa.gr . Έγραψε ο Α. Ζώης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr