Πάσχα με μάσκα και πιστοποιητικά – Καμία χαλάρωση μέχρι την Πρωτομαγιά

0 988

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να αποκλιμακώσει σταδιακά τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού  ο σχεδιασμός μετατίθεται για λίγο αργότερα, κυρίως εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων που καταγράφεται αλλά και της Μετάλλαξης Όμικρον 2 που μεταδίδεται επίσης ταχύτατα καθώς η Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της εισηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr να μην υπάρξει καμία χαλάρωση μέτρων έως την Πρωτομαγιά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα του θα γίνει με χρήση μάσκας και πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τι θα γίνει με το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Όπως ήδη έχει γράψει το ethnos.gr ο νέος «οδικός χάρτης» για την πανδημία που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων μετά το Πάσχα. Ενώ αρχικά οι σκέψεις της κυβέρνησης έλεγαν ότι θα μπορούσαν τα περισσότερα μέτρα να έχουν καταργηθεί έως το Πάσχα, φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των ειδικών επιστημόνων της επιτροπής του υπουργείου Υγείας βάζουν προς ώρας φρένο στα σχέδια της.

 

Άλλωστε οι επιστήμονες – η πλειοψηφία τουλάχιστον – ήταν και παραμένουν αρνητικοί στο να καταργηθούν άμεσα όλα τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό. Και αυτό διότι μέχρι στιγμής τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η ταχύτατη μετάδοση της Μετάλλαξης Όμικρον δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Παρότι αρχικά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας σημείωναν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει καταργηθεί έως το Πάσχα, φαίνεται προς τώρα υπάρχει αλλαγή πορείας. Όλα δείχνουν ότι επιστήμονες θα θέσουν ως ημερομηνία ορόσημο μετά το Πάσχα ώστε να έχει μειωθεί σε ένα βαθμό το επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στη χώρα. Άλλωστε και η κυβέρνηση εστιάζει πλέον στον Μάιο που είναι ο μήνας που αναμένεται να ξεκινήσει πιο έντονα η τουριστική κίνηση στη χώρα.

Γι’ αυτό με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να καταργήσει πλήρως τον Μάιο χωρίς να αποκλείεται μέχρι τότε να εφαρμόζεται μερικώς σε κάποιες περιπτώσεις. Όπως έχει γράψει το ethnos.gr, υπάρχουν προτάσεις στην επιτροπή να χρησιμοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο σε εσωτερικούς χώρους της εστίασης και να καταργηθεί στους εξωτερικούς. Γεγονός που σημαίνει ότι και οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας θα μπορούν να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν αποτέλεσμα από rapid test.

Οι μάσκες

Αντίστοιχα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, και οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους όπως στα καταστήματα εστίασης αλλά και σε αυτά του λιανεμπορίου, αναμένεται να γίνουν προαιρετικές εντός του Μαΐου. Στόχος της κυβέρνησης – που έχει θέσει στους επιστήμονες της επιτροπής να δημιουργήσουν τον «οδικό χάρτη» κατάργησης των μέτρων – είναι να απελευθερωθεί η χώρα ώστε να μη δημιουργηθούν προσκόμματα στην οικονομία λόγω του μεγάλου τουριστικού κύματος που αναμένεται μετά το Πάσχα.

 

Πάντως οι φόβοι των ειδικών, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν εκλείψει αφού τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη έστω κι αν το ΕΣΥ δεν πιέζεται. Γι αυτό και οι επιστήμονες σημειώνουν προς την κυβέρνηση, πως αν κριθεί απαραίτητο, κάποια μέτρα θα πρέπει να επιστρέψουν, ανά περιοχή όμως και με βάση την εικόνα που θα παρουσιάζει. Κάτι που άλλωστε έχει ξαναγίνει και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Κατά τα άλλα ο «οδικός χάρτης» θα προβλέπει ότι η κατάργηση των μέτρων θα ισχύσει μέχρι τέλος Αυγούστου οπότε και θα επανεξετασθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

 ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr