Παρελθόν από σήμερα η εργασία στο Δημόσιο για 20.000 υπαλλήλους

 

Εκτός Δημοσίου βρίσκονται από σήμερα, 28 Νοεμβρίου, περίπου 20.000 υπάλληλοι, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας.

0 347

 

Εκτός Δημοσίου βρίσκονται από σήμερα, 28 Νοεμβρίου, περίπου 20.000 υπάλληλοι, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας.

Εκτός Δημοσίου βρίσκονται από σήμερα, 28 Νοεμβρίου, περίπου 20.000 υπάλληλοι, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας. 

Η αρχή γίνεται με 4.000 εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά παρέμεναν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων, και άλλους 16.000 μόνιμους υπαλλήλους που αποκτούν δικαίωμα πλήρους σύνταξης έως το τέλος του 2013. Οι εργαζόμενοι αυτοί υπάγονται στη λεγόμενη προ-συνταξιοδοτική εφεδρεία και θα αμείβονται με το 60% των αποδοχών τους μέχρι να βγουν στη σύνταξη.

Σύμφωνα με τα Νέα, για ορισμένους από τους 20.000 αυτούς υπαλλήλους έχουν ήδη εκδοθεί οι απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνσή τους και έτσι από σήμερα σταματούν να εργάζονται. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις εργαζομένων που αναμένουν να λάβουν τις σχετικές πράξεις εντός τις ημέρας.

Το επόμενο κύμα προ-συνταξιοδοτικής εφεδρείας, που αφορά περίπου 12.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου σε φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2012. Ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση διαπιστωτικών πράξεων.

Εξορθολογισμό στο μέτρο της εφεδρείας που αφορά στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης. Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε την εφεδρεία «οριζόντιο μέτρο που ενέχει αδικίες» και τόνισε ότι απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις και εξορθολογισμός, καθώς -όπως είπε – εκτός από τις υπηρεσίες «θα υπάρχου επιπτώσεις και στα έσοδα».

Ο κ. Βορίδης είπε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρχει απόφαση για την εφεδρεία στον τομέα των μέσω μεταφοράς, αλλά διευκρίνισε ότι η βασική φιλοσοφία του μέτρου δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αντιδράσεις για το μέτρο

Το θέμα της εφεδρείας έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων φορέων. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος ως παράδειγμα ανέφερε το νέο Εφετείο Μυτιλήνης όπου, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι βγαίνουν σε εφεδρεία και κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.

Την εξαίρεση από το μέτρο της εφεδρείας ζητούν και οι διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, προειδοποιώντας ότι πολλά ιδρύματα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

Ήδη, η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας αποφάσισε προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος για την Τετάρτη και την Πέμπτη, με αίτημα την άμεση απόσυρση του μέτρου. Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και άλλα ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 

Newsroom ΔΟΛ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr