Παρ’ ολίγον τραγωδία στο Συκούριο – F-16 «ενεπλάκησαν» με αιωρόπτερα

Και ενώ με μεγάλη επισημότητα, καθώς έχει προσκληθεί να παρίσταται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,

0 84

Και ενώ με μεγάλη επισημότητα, καθώς έχει προσκληθεί να παρίσταται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,

Και ενώ με μεγάλη επισημότητα, καθώς έχει προσκληθεί να παρίσταται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να διεξαχθεί στο Πεδίο Βολής Κρανιάς Ελασσόνας στις 3 Ιουλίου η μεγάλη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας Καμπέρος 2014, «συναγερμός» έχει σημάνει στα ραντάρ του ΑΤΑ. Κι αυτό γιατί, ενώ στο πλαίσιο των προετοιμασιών της άσκησης οι πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών έχουν ενταθεί, ανεξέλεγκτες …άλλες πτήσεις αιωροπτέρων (αλεξιπτώτων πλαγιάς), είτε με, είτε χωρίς μηχανή, από χομπίστες του είδους, αποτελούν αυτές ιδιαίτερα τις ημέρες κυριολεκτικά «κίνδυνο θάνατο».

Στο γεγονός που συνέβη πρόσφατα, δεν δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα, όμως λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε αεροπορική τραγωδία με απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην ψυχραιμία των πιλότων.

Οι πιλότοι λοιπόν από μία τετράδα πολεμικών F16 που πετούσαν σε σχηματισμό και σε ύψος περίπου 4.000 π. (1300 μ.) στην περιοχή Συκουρίου-Ευαγγελισμού βρέθηκαν έκπληκτοι μπροστά σε πέντε αιωρόπτερα που προφανώς ακολουθώντας θερμικά ρεύματα βρέθηκαν σε αυτό το ύψος.

Ο κίνδυνος της σύγκρουσης ήταν άμεσος με ανεξέλεγκτες συνέπειες που όλοι εύκολα μπορούν να αντιληφθούν και αποφεύχθηκε την υστάτη ώρα έπειτα από μανούβρες των F 16 και με τους πιλότους τους κάθιδρους και εξοργισμένους!

Επρόκειτο για πέντε Ούγγρους αιωροπτεριστές, που μην ακολουθώντας κανέναν κανόνα ασφάλειας και προφανώς μη γνωρίζοντας ούτε ακόμα και την ύπαρξη αεροδρομίου στη Λάρισα (!), θεώρησαν… καλό να πετάξουν χωρίς να ενημερώσουν ούτε τις αρμόδιες υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας, ούτε τουλάχιστον κάποια Αερολέσχη της περιοχής μας.

Οι ξένοι αιωροπτεριστές τελικά συνελήφθησαν και αναμένεται να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τη δικαιοσύνη διαδικασίες εναντίον τους.

Για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή με ακτίνα περίπου 30 Ναυτικών Μιλίων με κέντρο το Πεδίο Βολής Κρανιάς και σε ύψος 30.0000 π. είχε ενημερώσει έγκαιρα από τις αρχές Ιουνίου όλες τις Λέσχες των Αιωροπτεριστών το Γραφείο Ασφαλείας Πτήσεων της 110 Π.Μ προειδοποιώντας μάλιστα για πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών καθημερινά κα μάλιστα σε ακανόνιστες ώρες μέχρι και την 4η Ιουλίου λόγω της άσκησης.
ΚΑΙ ΤΟ Γ.Ε.Α.

Μετά από αυτό το γεγονός εκδόθηκε και νέα ανακοίνωση από το ΓΕΑ, ενώ και οι Αερολέσχες με αυστηρές εντολές προσπαθούν να «συμμαζέψουν» τους …ανένταχτους, από ανεξέλεγκτες και χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών πτήσεις τέτοιου τύπου.

Για το θέμα αυτό η Αερολέσχη Πύλης Τρικάλων εξέδωσε και ειδικό χάρτη και με ανακοίνωση προς τα μελη της.

eleftheria.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.