Πανηγύρι στην Πολυθέα Ασπροποτάμου – Αναβίωση της «Παρέας»

Στις 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην ορεινή Πολυθέα Ασπροποτάμου το πανηγύρι του χωριού το οποίο και γίνεται στα “Γενέθλια της Θεοτόκου”.

0 1.375

Στις 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην ορεινή Πολυθέα Ασπροποτάμου το πανηγύρι του χωριού το οποίο και γίνεται στα “Γενέθλια της Θεοτόκου”.

Στις 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην ορεινή Πολυθέα Ασπροποτάμου το πανηγύρι του χωριού το οποίο και γίνεται στα “Γενέθλια της Θεοτόκου”.

Στο πανηγύρι που είναι το “κεντρικό” του χωριού καθώς κάθε δεύτερο Σάββατο του Αυγούστου αναμώνουν οι απόδημοι Πολυθεάτες και γλεντάνε έως το πρωί με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί, με την θεία λειτουργία στην εκκλησία του χωριού και στη συνέχεια γίνεται επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.

Στην συνέχεια ακολουθεί χορός από όλους στην πλατεία του χωριού ενώ η “παρέα” αναβιώνει και ομάδα ανθρώπων με όργανα που παίζουν παραδοσιακά τραγούδια περνά από όλα τα σπίτια του χωριού και δέχονται την φιλοξενία των κατοίκων.

Κάποια στοιχεία για την Πολυθέα Ασπροποτάμου με αφορμή το πολιτιστικό γεγονός το οποίο σας αναφέραμε. Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι από το blog που δημιουργήθηκε για το όμορφο χωριό της περιοχής μας.

Στους πρόποδες του όρους Νεραΐδα (2144 μ.), κοντά στην συμβολή του Αχελώου με τον Κρανιώτικο ποταμό (περιοχή 3 ποτάμια), αγκαλιασμένο από ψηλά βουνά ,αγέρωχα ελάτια και αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται το χωριό Πολυθέα (1150μ.).

Το παλιό βλάχικο όνομα του ήταν Δραγοβίστι (ωραία θέα). Οι κάτοικοι μαγεμένοι από το τοπίο, δεν είχαν παρά μόνο μια επιλογή για την ονομασία του χωριού τους, Πολυθέα. Η ομορφιά πλανεύτρα, μοναδική, αλλάζει πρόσωπο ανάλογα με τις εποχές. Το χειμώνα στα λευκά, σου θυμίζει πως η φύση είναι ακόμα κυρίαρχη εδώ, έχοντας όμως τη διάθεση να σε φιλοξενήσει, να ανταμείψει την αγάπη σου για τον τόπο, χαρίζοντας σου απλόχερα μαγεμένες εικόνες. Το καλοκαίρι στα καταπράσινα, ζεστή και πράα, αναμιγνύεται με τις φωνές, το κελαιδισμα και τα ποτάμια. Πρώτος προορισμός για αυτούς που θέλουν ένα μέρος, δροσερό, παρθένο, γεμάτο γλυκιές περιπέτειες για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις.

Το χωριό κάηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1943 γι’αυτο και τα παραδοσιακά οικίσματα είναι λιγοστά. Παρόλα αυτά η αγάπη και το πείσμα των κατοίκων του, το αναγέννησαν κυριολεκτικά από τις στάχτες του. Στο κέντρο δεσπόζει η πλατεία, φιλοξενώντας μαζί με τους λάτρεις της περιοχής και 7 πελώρια πλατάνια, τα οποία τη στολίζουν μοναδικά. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Αγ. Δημήτριο και χτίστηκε το 1830 μ.Χ.

Η Πολυθέα αποτελεί ιδανικό προορισμό για έναν φυσιολάτρη ή πεζοπόρο. Διαδρομές όπως αυτές που οδηγούν στην πηγή της Γκούρας (ΒΔ του οικισμού) ή στο ξέφωτο της Κιάρης, γνωρίζουν στον περιηγητή τις ομορφιές του τόπου. Διαδρομές ξεκούραστες, διέρχονται από πυκνό ελατοδάσος και οξιές, συναντούν ποταμάκια και μικρούς καταρράκτες, χαρίζοντας στον επισκέπτη όλα αυτά που του έχει στερήσει η ζωή της πόλης. Για τους πιο τολμηρούς, οι κορυφές Καπ Γκρας και Νεραΐδα (2144μ.) είναι πρόκληση. Τρόπαιο της κατάκτησης της κορυφής, η θέα όλου του ορεινού συμπλέγματος του Ασπροποτάμου. Επίσης η τοποθεσία «Φιαρίκα» προσφέρεται για τη φωτογράφηση της περιοχής, λόγω της πανοραμικής της θέσης.

polythea6polythea7polythea9polythea10

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.