Παναθηναϊκό Κίνημα Καλαμπάκας – Το μονοπώλιο της αδιαφορίας

Μας εστάλη προς δημοσίευση από το Παναθηναϊκό Κίνημα Καλαμπάκας ( ΠΑΝ.ΚΙ. Καλαμπάκας ) η παρακάτω επιστολή

0 109

Μας εστάλη προς δημοσίευση από το Παναθηναϊκό Κίνημα Καλαμπάκας ( ΠΑΝ.ΚΙ. Καλαμπάκας ) η παρακάτω επιστολή

Μας εστάλη προς δημοσίευση από το Παναθηναϊκό Κίνημα Καλαμπάκας ( ΠΑΝ.ΚΙ. Καλαμπάκας ) η παρακάτω επιστολή η οποία τοποθετείται στις αθλητικές δράσεις και δραστηριότητες στον χώρο των Μετεώρων μετά και το σχετικό έγγραφο της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ακολουθεί η επιστολή:

Το μονοπώλιο της αδιαφορίας

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνώστη μία τουριστική οδηγία που ήρθε να ταράξει όλα τα «καλώς καμωμένα» στην τοπική μας κοινωνία η αρχαιολογική υπηρεσία αποφάσισε να μας ενημερώσει πως για να διαφυλαχτεί η «ιερότητα» των Μετεώρων είναι απαραίτητο να σταματήσουν κάποιες συγκεκριμένες αθλητικές και μη δραστηριότητες στο χώρο αυτό. Διαχρονικές δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, πεζοπορία ακόμα και η φωτογράφηση αυτού του μοναδικού φυσικού τοπίου απλά απαγορεύτηκαν. Μιας και έχουμε συνηθίσει πλέον τις απαγορεύσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας στην πλειοψηφία της πόλης η παραπάνω απαγόρευση μοιάζει σαν κάτι φυσιολογικό. Οι περισσότεροι πολίτες της πόλης είτε δεν έχουν ενημερωθεί για το θέμα είτε δεν τους νοιάζει, αφού δεν διεκδίκησαν τίποτα στη ζωή τους ποτέ και ποτέ δεν προσέφεραν ποτέ στο κοινό καλό της πόλης το δέχτηκαν σαν κάτι το φυσιολογικό. Άλλωστε μια τουριστική οδηγία από την πιο διεφθαρμένη υπηρεσία του δημοσίου μάλλον στο μυαλό τους διεκδικεί το «ΑΛΑΘΗΤΟ» . Αν και μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο δεν έχουμε ακούσει καμία επίσημη δήλωση κάποιου υποψηφίου για το θέμα. Πιθανότατα δεν είναι και τόσο σοβαρό ή μάλλον όσο σοβαρό ώστε να επηρεαστούνε πελατειακές σχέσεις χρόνων που έχουν εξαναγκάσει τους πολίτες της να μην αποφασίζουνε οι ίδιοι για σημαντικά θέματα της πόλης τους. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις κινήσεις που γίνανε από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις ώστε να ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών για να μην εφαρμοσθεί η συγκεκριμένη τουριστική οδηγία.

Η κοινή λογική μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουνε αντισυμβατικά είδη τουρισμού και πως αποτελεί αυθαιρεσία ένας και μόνο φορέας να αυτό περιορίζει δραστηριότητες που γίνονται σε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας. Με λίγα λόγια δεν γίνετε οι επισκέπτες των Μετεώρων να διαχωρίζονται σε επιθυμητούς και ανεπιθύμητους.

Η οικονομική φύση της πόλης έχει διαφοροποιηθεί την τελευταία εικοσαετία εξαιτίας της ανάπτυξης διαφόρων ειδών τουρισμού με τελικό προορισμό τα Μετέωρα. Σε όλη αυτή τη πορεία του χρόνου η ιερότητα των Μετεώρων ούτε αμφισβητήθηκε ούτε μειώθηκε από κάποια άλλη δραστηριότητα. Έτσι και αλλιώς ο παγκόσμιος θαυμασμός που συγκεντρώνουν τα Μετέωρα τα καθιστούν πολυπολιτισμικό κέντρο που μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις κουλτούρες του κόσμου.

Το μείζον θέμα που έρχεται στην επιφάνεια είναι πως οι κάτοικοι της πόλης, η πλειοψηφία δηλαδή που σε κάθε δημοκρατία ορίζει τα ισχύοντα πλαίσια μέσα σε κάθε κοινωνία είναι τραγικά απούσα. Δυστυχώς οι πολίτες της πόλης διαχρονικά δεν λειτούργησαν με γνώμονα το συνολικό καλό τελευταίο παράδειγμα η αποτυχία της πεζοδρόμησης του κέντρου της πόλης. Μία πόλη ου αποτελεί παγκόσμιο κέντρο τουριστικού ενδιαφέροντος δεν μπορεί να διοχετεύσει τους τουρίστες στον εμπορικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΩΤΙΚΟ.

Ο τουρισμός και η εξωστρέφεια στην οικονομία της πόλης αποτελεί μονόδρομο για την ανάκαμψη της. Η οικονομική κρίση που μας έχει επιβληθεί από την εκλεγμένη ολιγαρχία της χώρας θα σώσει μόνο τα παιδία της τους υπηρέτες της και τους πελάτες της. Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να σωθούμε μόνοι μας ακυρώνοντας αυτή τη νοσηρή κατάσταση.

-Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΘΑΥΜΑ-

Υ.Γ. 1. Καμία «ιερότητα» δεν προστατεύθηκε με απαγορευτικά.
Υ.Γ.2. ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΗΔΗ… ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΗΤΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ.

ΠΑΝ. ΚΙ. Καλαμπάκας

pan ki kalabakas l

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.