Παναγιώτα Δριτσέλη: Ο αρχαιολογικός πλούτος δεν είναι “ντεκόρ”

0 257

Με φόντο τις μαζικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πολιτισμού, η κυβέρνηση εισάγει προς ψήφιση ένα από τα πιο επικίνδυνα νομοσχέδια για τον ελληνικό πολιτισμό και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εφορμώμενη από ακατάσχετη νεοφιλελεύθερη βουλιμία αφαιρεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από τον στενό πυρήνα του Κράτους και τα μεταβάλλει σε νομικά πρόσωπα.

Η κίνηση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας διότι καθιστά μοναδικές αρχαιότητες ευάλωτες σε πολυετή δανεισμό πενήντα ετών, με την απόφαση μιας διορισμένης διοίκησης, σε ξένα μουσεία, ακόμα και σε ιδιωτικές συλλογές. Ταυτόχρονα, καθιστά τις αρχαιότητες ευάλωτες σε χρήση μη προσήκουσα στην σημαντικότητα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κυκλαδίτικες αρχαιότητες της λεγόμενης συλλογής Στερν, οι οποίες εκτέθηκαν σε μπουφέ επισήμων, σε ιδιωτική εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης, την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν διαμαρτυρόμενους αρχαιολόγους.

Ταυτόχρονα τα μεγάλα αυτά μουσεία αποκόπτονται από την ενεργή αρχαιολογική έρευνα, από την επιστήμη και συνδέονται με το κέρδος, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και με την αύξηση των εισιτηρίων. Ήδη η κυβέρνηση έχει αφήσει να καταρρεύσει η παραγωγή πιστών αντιγράφων, των λεγόμενων εκμαγείων, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ έχει πλημμυριστεί η αγορά από κακέκτυπα παραποιημένα αντίγραφα. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και θα πρέπει άμεσα όλοι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να αντιδράσουν έντονα.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.