Π.Ε Τρικάλων – Μέτρα προστασίας των μελισσών κατά την διάρκεια ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα

0 681

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Τρικάλων , υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών τόσο για την παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων ,όσο και για την επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών ενημερώνει το κοινό για τα μέτρα προστασίας των μελισσών που πρέπει να λαμβάνονται κατά την διάρκεια των ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον   Ν.4036/2012 όπως ισχύει κάθε φορά, την  Υ.Α 9269/246316/2020 περί θέσπισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων, και την υπ’ αριθ. 5919/62354/13-5-2014 (ΑΔΑ:ΒΙΦ2Β-ΡΟΖ) Εγκύκλιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. όπου καθορίστηκαν οι  Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων,   ενημερώνουμε :

 

Τα γεωργικά φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους και μπορούν εύκολα να ενημερωθούν οι επαγγελματίες χρήστες των γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

Η Ενημέρωση αφορά τον χρόνο έναρξης του ψεκασμού ,την θέση της καλλιέργειας, το γεωργικό φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί και τις επιδράσεις του όπως αναγράφονται στην συσκευασία του γεωργικού φαρμάκου.

Μετά την επιλογή του πλέον κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:

  • Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα των μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.
  • Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
  • Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.
  • Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
  • Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.
  • Πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τακτική συντήρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων και την αποφυγή ψεκασμού όταν επικρατούν δυνατοί η μεταβαλλόμενοι άνεμοι.
  • Συστήνεται στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της εκμετάλλευσής τους , καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για την διευκόλυνση ενδεχόμενης ειδοποίησής τους από τους παραγωγούς.

 

Η συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών κρίνεται απαραίτητη και είναι προς το συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων.

ΕΜΜΑΝ. ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr