Οριστική απαγόρευση του καπνίσματος από 1η Σεπτεμβρίου

Σβήνουν τα τσιγάρα από 1ης Σεπτεμβρίου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους αλλά και στους χώρους εργασίας.

0 273

Σβήνουν τα τσιγάρα από 1ης Σεπτεμβρίου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους αλλά και στους χώρους εργασίας.

Σβήνουν τα τσιγάρα από 1ης Σεπτεμβρίου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους αλλά και στους χώρους εργασίας. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε πως τα «παραθυράκια» του αντικαπνιστικού νόμου θα κλείσουν οριστικά, βάζοντας λουκέτο ακόμη και στα καπνιστήρια.

Παράλληλα προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα που θα… μοιράζονται οι καταστηματάρχες με τους πελάτες- παραβάτες.

Για το κυνήγι των θεριακλήδων ενεργοποιούνται η δημοτική αστυνομία αλλά και το Λιμενικό Σώμα (για τους χώρους ευθύνης του). Τον δευτεροβάθμιο έλεγχο θα αναλάβει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας που θα ασχολείται με περιπτώσεις συγκεκριμένων καταγγελιών.

Τα πρόστιμα ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επιβαρύνουν μόνον τους καταστηματάρχες που θα παραβλέπουν τον νόμο. Αντίθετα, το πορτοφόλι τους θα ανοίγουν και οι πελάτες που θα βγάζουν τον αναπτήρα και τα τσιγάρα στο τραπέζι.

Το πλαίσιο των νέων αυστηρότερων αντικαπνιστικών μέτρων ανακοίνωσε χτες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής. Αναφερόμενη στον νόμο που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε πως ήταν μεν σε θετική κατεύθυνση, αλλά «είχε προβλήματα όσον αφορά τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή του. Είχε κενά, επικαλύψεις και αντιθέσεις».

Ετσι, και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι καπνιστές δεν θα μπορούν να ανάβουν τσιγάρο ούτε σε μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες με εμβαδόν μικρότερο των 70 τ.μ., ενώ δεν προβλέπεται η διαμόρφωση ειδικών χώρων για τους καπνιστές.

«Οι προβλέψεις ήταν τέτοιες που σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία απαιτούσαν επιπλέον επενδύσεις για τους επαγγελματίες. Και μάλιστα μέσα σε ένα καθεστώς ασάφειας, τους υποχρέωνε να κάνουν διαχωριστικά και κατασκευές, ενώ δεν ήταν σαφές από τον νόμο που ίσχυε εάν πηγαίνουμε σε πλήρη απαγόρευση», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Τέλος οι διαφημίσεις
Οριστικό «στοπ» μπαίνει και στη διαφήμιση τσιγάρων, καλύπτοντας το κενό που υπήρχε για τις αίθουσες των κινηματογράφων, αλλά για κάθε είδους προώθηση προϊόντων καπνού με κινητή διαφήμιση ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο «ζωντανής» προώθησης.

Επιπλέον, στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι η προώθηση ενεργειών για την προαγωγή της πρόληψης της δημόσιας υγείας και την αγωγή υγείας στους μαθητές. Σημειώνεται, πως κάθε χρόνο πεθαίνουν 20.000 άνθρωποι από το κάπνισμα, μεταξύ των οποίων και 600 από το παθητικό κάπνισμα.

Ενδεικτική είναι η μελέτη στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, σε μη καπνιστές εργαζόμενους σε καφετέριες. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, «οι εργαζόμενοι αποβάλλουν με τα ούρα τους καθημερινά ποσότητες κοτινίνης, βασικό προϊόν μεταβολισμού της νικοτίνης, παθολογικά αυξημένες και αντίστοιχες με εκείνες των καπνιστών». Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος ανέφερε ότι τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομίας μελετούν το ενδεχόμενο να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία η χορήγηση των σκευασμάτων που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος, δεδομένου πως τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι πολύ ακριβά.

 

Τα Νέα

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.