Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας – Αντιμετώπιση περιστατικών

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών του Πάσχα και λόγω της πληθώρας αναρριχητών (Ελλήνων και ξένων), που επισκεφτήκαν την περιοχή μας, η Ομάδα Διάσωσης της  Ο.Λ. Καλαμπάκας, ήταν σε διαρκή ετοιμότητα.

0 249

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών του Πάσχα και λόγω της πληθώρας αναρριχητών (Ελλήνων και ξένων), που επισκεφτήκαν την περιοχή μας, η Ομάδα Διάσωσης της  Ο.Λ. Καλαμπάκας, ήταν σε διαρκή ετοιμότητα.

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών του Πάσχα και λόγω της πληθώρας αναρριχητών (Ελλήνων και ξένων), που επισκεφτήκαν την περιοχή μας, η Ομάδα Διάσωσης της  Ο.Λ. Καλαμπάκας, ήταν σε διαρκή ετοιμότητα. Αρχικά για την παροχή πληροφοριών προς τους αναρριχητές, για τις διαδρομές στους βράχους αλλά και για την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, που συνέβησαν στο πεδίο των ΜΕΤΕΩΡΩΝ.

 

ampelofylakas

3/4/2010, ΑΠΕΛΟΦΥΛΑΚΑΣ

Τέσσερα άτομα, έπειτα από επιτυχή ανάβαση στο βράχο, επιχείρησαν Rappel (Καταρρίχηση πάνω στα σχοινιά) από τη Νότια ορθοπλαγιά του βράχου.

Ο επικεφαλής όμως, έχασε τον κρίκο αλλαγής, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί σε αρνητικό σημείο, στο μέσο περίπου του βράχου 80 μέτρα από το έδαφος. Οι υπόλοιποι τρεις ήταν στην κορυφή και λόγω απειρίας, αδυνατούσαν να τον βοηθήσουν.

Με κινητό τηλέφωνο ειδοποίησαν μέλος της Ο.Δ. της ΟΛΚ. Άμεσα κινητοποιήθηκε η ομάδα, η οποία και προσέγγισε τη βάση της ορθοπλαγιάς. Η Ο.Δ. έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες κατ’ αρχήν στον επικεφαλή ώστε να βρει τους κρίκους καταρρίχησης.  Έπειτα οδήγησαν τους αναρριχητές της κορυφής, ώστε να κατέβουν με ασφάλεια. Το όλο περιστατικό έληξε έπειτα από τρεις περίπου ώρες, αφού όλοι οι αναρριχητές, έφτασαν στο έδαφος.

 

kalimafki

3/4/2010 ΚΑΛΙΜΑΥΚΙ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ

Τρεις αναρριχητές από επιτυχή ανάβαση στο βράχο, επιχείρησαν Rappel (Καταρρίχηση πάνω στα σχοινιά) από λάθος σημείο του βράχου, με κίνδυνο να εγκλωβιστεί ο επικεφαλής, ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει την κατάβασή του, σε αρνητικό σημείο του βράχου.

Μέλη της Ο.Δ. οι οποίοι είχαν μόλις ολοκληρώσει ενέργεια απεγκλωβισμού, αντελήφθησαν το περιστατικό και άμεσα προσέγγισαν την βάση του βράχου, αποτρέποντας τον επικεφαλής σε λανθασμένη καταρρίχηση. Στη συνέχεια έδωσαν στους τρεις τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε να βρουν τους ορθούς κρίκους κατάβασης, καθώς και την σωστή τεχνική καταρρίχησης.

Το περιστατικό έληξε έπειτα περίπου από δύο ώρες και αφού όλοι οι αναρριχητές κατέβηκαν ασφαλείς στο έδαφος. 

 

diskopotiro

6/4/2010 ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ

Τρεις αναρριχητές έπειτα από επιτυχή ανάβαση στο βράχο, επιχείρησαν Rappel (Καταρρίχηση πάνω στα σχοινιά) από λάθος σημείο του βράχου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ο επικεφαλής σε πατάρι του βράχου 70 περίπου μέτρα πάνω από το έδαφος χωρίς καμία ασφάλεια.

Οι υπόλοιποι δύο παρέμεναν ανήμποροι στην κορυφή, μη μπορώντας να κατέβουν.

Μέλη της Ο.Δ., αντιληφθήκαν το περιστατικό και άμεσα προσέγγισαν τη βάση του βράχου. Από εκεί έδωσαν τις κατάλληλες οδηγίες στον επικεφαλής ώστε να βρει στους σωστούς κρίκους καταρρίχησης και να κατέβει στο έδαφος. Το ίδιο έγινε και με τους υπόλοιπους δύο οι οποίοι ήταν στην κορυφή.

Το περιστατικό έληξε έπειτα από δυόμισι ώρες περίπου και αφού όλοι οι αναρριχητές κατέβηκαν ασφαλείς στο έδαφος.

 

koumaria

7/4/2010 ΚΕΦΑΛΙ ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ

Δύο αναρριχητές από επιτυχή ανάβαση στο βράχο, επιχείρησαν Rappel (Καταρρίχηση πάνω στα σχοινιά) από λάθος σημείο του βράχου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ο επικεφαλής, 60 περίπου μέτρα πάνω από το έδαφος.

Μέλη της Ο.Δ., οι οποίοι σκαρφάλωναν σε διπλανό βράχο, κατάλαβαν το πρόβλημα και επενέβησαν άμεσα.

Προσέγγισαν τη βάση του βράχου και από εκεί έδωσαν τις κατάλληλες οδηγίες στον δεύτερο αναρριχητή (που ήταν στην κορυφή) ώστε να βοηθήσει τον επικεφαλή να «μπει» στους σωστούς κρίκους κατάβασης. Έπειτα προσανατόλισαν και τους δύο στην σωστή πορεία καταρρίχησης μέχρι το έδαφος.

Το περιστατικό έληξε έπειτα από δύο ώρες περίπου και αφού οι αναρριχητές κατέβηκαν ασφαλείς στο έδαφος.

 

9/4/2010 ΝΤΟΥΠΙΑΝΗ

Δύο αναρριχήτριες προσπαθούν να σκαρφαλώσουν τη διαδρομή «Χωρίς επιφύλαξη» στην Ανατολική ορθοπλαγιά του βράχου. Η επικεφαλής, χάνει τη διαδρομή, με αποτέλεσμα να μείνει εγκλωβισμένη 40 περίπου μέτρα πάνω από το έδαφος. Η δεύτερη με το κινητό της ειδοποιεί μέλος τη Ο.Δ. της ΟΛΚ.

Άμεσα συγκροτείται η Ο.Δ. και προσεγγίζει το βράχο. Τα μέλη της Ο.Δ. αναρριχήθηκαν μέχρι την πρώτη αναρριχήτρια την απεγκλώβισαν και την κατέβασαν με ασφάλεια στο έδαφος.

Το περιστατικό έληξε έπειτα από μιάμιση ώρα περίπου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.