Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης – Εκδήλωση για τον Παπαδιαμάντη

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από το θάνατό του και τον απαιτούμενο σεβασμό στο πρόσωπο και έργο του Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης»

0 213

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από το θάνατό του και τον απαιτούμενο σεβασμό στο πρόσωπο και έργο του Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» Με αφορμή τα εκατό χρόνια από το θάνατό του και τον απαιτούμενο σεβασμό στο πρόσωπο και έργο του Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» α.Σ. με το Θεσσαλικό Σύλλογο Νυρεμβέργης διοργάνωσε σχετική εκδήλωση στην αίθουσα της ελληνικής εκκλησίας Νυρεμβέργης στις 22 -10 -2011.

Μετά το χαιρετισμό του Προέδρου, κ. Διαμαντή Γκίκα, οι δυο υπεύθυνοι της εκδήλωσης, οι εκπαιδευτικοί κ. Παρασκευή Κωτούλα και Δρ. Ευθύμιος Παπαχρήστος, παρουσίασαν τη βιογραφία με προβολή φωτογραφιών και το έργο του «Αγίου των Γραμμάτων», όπως αποκαλείται ο Παπαδιαμάντης (1851 – 1911) καθώς και αποσπάσματα από επιλεγμένα έργα του.

Τα κείμενα του Παπαδιαμάντη – σχεδόν αποκλειστικά πεζά – είναι γραμμένα στην καθαρεύουσα και έχουν κοινωνικό, ηθογραφικό, ερωτικό περιεχόμενο. Σχεδόν όλα τα πρόσωπα του έργου δρουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σκιάθο, αλλά δείχνουν συμπεριφορές και νοοτροπίες που απαντώνται σε ολόκληρη την Ελλάδα εκείνης της εποχής – ακόμη και σήμερα.

Διαβάστηκαν κομμάτια από διηγήματα όπως «Η νοσταλγός», «Το μοιρολόι της φώκιας», «Έρωτας στα χιόνια» και «Πτερόεντα δώρα». Έγινε λόγος βέβαια και το μυθιστόρημα «Η φόνισσα». Μετά την ανάγνωση αποσπασμάτων από «Το μοιρολόι της φώκιας» και «Πτερόεντα δώρα» προβλήθηκε πολύ καλό οπτικοακουστικό υλικό που βοήθησε σημαντικά στην κατανόηση των κειμένων.

 

Ο πρόεδρος Διαμαντής Γκίκας – Ο Α’ Γραμματέας Ιωάννης Κίτσιος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.