Οξύνεια Καλαμπάκας – Με επιτυχία και φέτος τα Ρογκατζιάρια

Με την αναβίωση του εθίμου “Ρογκατζιάρια” υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Οξύνειας και φέτος το νέο χρόνο. Το παλιό αυτό έθιμο συνεχίζεται και στις μέρες μας από τη νεολαία της Οξύνειας. 

0 205

Με την αναβίωση του εθίμου “Ρογκατζιάρια” υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Οξύνειας και φέτος το νέο χρόνο. Το παλιό αυτό έθιμο συνεχίζεται και στις μέρες μας από τη νεολαία της Οξύνειας. 

Με την αναβίωση του εθίμου “Ρογκατζιάρια” υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Οξύνειας και φέτος το νέο χρόνο. Το παλιό αυτό έθιμο συνεχίζεται και στις μέρες μας από τη νεολαία της Οξύνειας. Ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος της Οξύνειας προσπάθησε για την αναβάθμιση του εθίμου και των εκδηλώσεων και το κατάφερε. Πέρα από τις δεκάδες “Ρογκατζιάρια” που συμμετείχαν φέτος, σημαντική ήταν η παρουσία και του χορευτικού τμήματος που απαρτίζεται από γυναίκες και παιδιά του χωριού. Επίσης πριν τα “Ρογκατζιάρια” εμφανιστούν στην πλατεία και μετά το πέρας των χορευτικών επιδείξεων των τμημάτων, οι άνθρωποι του συλλόγου μοίρασαν δώρα σε όλα τα παιδιά που βρέθηκαν στον χώρο.

Το έθιμο

Από νωρίς το πρωί, μετά το σχόλασμα της θείας λειτουργίας, οι νέοι ντυμένοι “Ρογκατζιάρια” περνούν από όλα τα σπίτια του χωριού χορεύοντας και τραγουδώντας.
Έπειτα συγκεντρώνονται όλοι μαζί στην πλατεία όπου ξεκινά το γλέντι και ο χορός με πειράγματα μεταξύ τους βάζοντας στο “παιχνίδι” τους συγκεντρωμένους, χωριανούς και μη. Ωστόσο κατά την διάρκεια που τα Ρογκατζιάρια περνούν από διάφορα σημεία του χωριού, οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στα καφενεία του χωριού και να ξεκινήσουν την διασκέδαση με τους τοπικούς καλλιτέχνες που παίζουν αδιάκοπα δημοτική μουσική.

Να πούμε πως ο κόσμος που συγκεντρώθηκε και φέτος για να δει από κοντά το έθιμο, ήταν αρκετός, στηρίζοντας έτσι την προσπάθεια των ανθρώπων που συνεχίζουν την παράδοση.

Ο νέος Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Δημήτρης Σακελλαρίου παρών στο έθιμο και έσειρε πρώτος το χορό…

rogatziaria_oxyneia_IMG_0103

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου

rogatziaria_oxyneia_IMG_0164

rogatziaria_oxyneia_IMG_0187

Δώρα σε όλα τα παιδιά μοίρασε ο Πόλιτιστικός Σύλλογος

rogatziaria_oxyneia_IMG_0207

Τα ρογκατζιάρια

rogatziaria_oxyneia_IMG_0214

rogatziaria_oxyneia_IMG_0234

rogatziaria_oxyneia_IMG_0257

rogatziaria_oxyneia_IMG_0362

Οι νέοι του χωριού αλλά και της περιοχής που συμμετείχαν με την λήξη του εθίμου μαζεύονται στην αμφιθεατρική πλευρά της πλατείας χωρίς τις μάσκες τους πλέον…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.