Οι καβαλάρηδες των FM

Με αυτό το άρθρο μας γυρνάμε στην δεκαετία του 80′ ,τότε που το "ιδιωτικό" ραδιόφωνο είχε άλλο χαρακτήρα και διώκονταν από το κράτος.

0 953

Με αυτό το άρθρο μας γυρνάμε στην δεκαετία του 80′ ,τότε που το "ιδιωτικό" ραδιόφωνο είχε άλλο χαρακτήρα και διώκονταν από το κράτος. Τότε υπήρχαν οι ραδιοπειρατές που καθημερινά πρόσφεραν μουσική και διασκέδαση μέσα από την μπάντα των FM με μηχανήματα που ήταν κατασκευασμένα από τα δικά τους χέρια ενώ το βράδυ συνομιλούσαν λέγοντας τα δικά τους. Η κύρια ερώτηση όλων των ραδιοπειρατών, η αλλιώς ραδιοερασιτέχνες , όταν συναντιόνταν τότε ήταν μια: "θα κατέβεις στα Τρίκαλα καμιά βόλτα;". Η ερώτηση γινόταν μήπως και κατέβαινε κάποιος από αυτούς για να πάρει όλο και κάποιο εξάρτημα που χρειαζόταν μιας και τότε μόνο στα Τρίκαλα μπορούσες να βρεις ότι χρειαζόταν ένας πειρατικός πομπός . Πειράματα πολλά, τα Volt αρκετά και δεν έλλειπαν τα μικροατυχήματα. Μερικοί ραδιοερασιτέχνες που είχαν κάνει εμφάνιση την δεκαετία του 80′ στην Καλαμπάκα και την γύρω περιοχή ήταν ο Νίκος Marinnero , ο Μουσικός πλανήτης, ο Τρελός Επιστήμονας, ο Κώστας ο Κ-17, ο Εξαφανιστής, Ο Τοξότης, ο Ταξιδιώτης, ο Amadeus, το Ράδιο Δίδυμοι, ο Τάκης ο Κυρίαρχος, Melody House, ο Ράδιο Πειρατής, ο Anderson, ο Τάκης ο Edelweiss, το Κανάλι 5, Α-61, ο Τζίμης ο Ερημίτης, ο Πρωτοπόρος η Μουσικό Club, ο Ιδιόρρυθμος, το Radio Monaco, ο Α-69 η 962, το Ράδιο Rocky, το Ράδιο Αράχνη και στη μπάντα των AM κυμάτων o Σάκης ο Βαλεντίνο από το Καστράκι με σχεδόν παγκόσμια λήψη. Βεβαίως υπήρχαν και άλλοι πολλοί Ραδιοπειρατές οι οποίοι είχαν κάνει την εμφάνιση τους άλλα μας διαφεύγουν τα ονόματα τους. Ο μόνος μεγάλος εχθρός τους ο νόμος που αρκετές φορές μπήκε στα σπίτια τους και κατέσχεσε όλο το υλικό μετάδοσης , πομπός, ραδιοκασετόφωνα ιδιοκατασκευές και ότι άλλο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα studio τότε… Τα πράγματα άλλαξαν το 1989 όταν ιδρύθηκε ο πρώτος νόμιμος ιδιωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός στη Καλαμπάκα – ποιο πριν είχαν γίνει στα Τρίκαλα κτλ – και αρκετοί από τους ραδιοερασιτέχνες τότε εισχώρησαν εκεί. Το άρθρο αυτό το εμπνευστήκαμε από το ζαπινγκ που κάναμε μια μέρα στα FM και με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε να εκπέμπει ένας Ραδιοερασιτέχνης – Ραδιοπειρατής , βάζοντας τα δικά του τραγουδάκια και να κάνει δοκιμές στο μικρόφωνο λέγοντας το γνωστό 1 2 3 4 και 5….

Νέα στοιχεία..

Επίσης για το θέμα των πειρατικών ακολούθησε και το παρακάτω e-mail από τον φίλο μας Δημήτρη με κάποια δικιά μας τροποποίηση:

""….ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στα FM στην Καλαμπάκα (οι πρώτοι) ήταν ( ο POP ) το ψευδώνυμο από τον pop 22 watt στην Αθήνα που παίρναμε τα υλικά ήταν ο Bαγγέλης από τη Θεοτόκο και o Τάκης ο Play Boy (εμπνευσμένο από την καφετέρια του συχωρεμένου του Β.Τσιούμα Play Boy) μηχανήματα με λυχνίες, 6146 silvania. Ήταν το 1978-79.Νομίζω 2α Λυκείου. Όλοι τότε οι άλλοι εκπέμπανε στα ΑΜ….

Αργότερα ήρθαν τα τρανζιστορικά…τα οποία ακουγόταν μακριά και πεντακάθαρα με λίγα watt….".

Ένα τέτοιο μηχάνημα το έχω ακόμα στο χωριό. Αμέσως μετά μετακόμισε από τα ΑΜ στα FM ο θεοδόσης και ο Γιάννης Α. (αν θυμάμαι καλά)… με το ψευδώνυμο "Αστραπόγιαννος" μετά ο Παναγιώτης, ο Τάκης και άλλοι…που ήρθαν από την μπάντα των ΑΜ.

Y.Γ1 Ένας ακόμη Ραδιοπειρατής της δεκαετίας του 80′ ήταν και το κανάλι 39

Υ.Γ2 Ένας αξέχαστος Ραδιοπειρατής που το όνομα του αναφέρεται ακόμα και σήμερα σε αναφορές της "τότε εποχής" είναι και ο Χρήστος το "Πικραμένο αλητόπαιδο" από το Καστράκι.

Επίσης να μην ξεχάσουμε και τα "σαμποτάζ" που γινόταν στους νέους Ραδιοπειρατές με κλοπές κεραιών όπως αυτή που είχε συμβεί στον "Τρελό Επιστήμονα" το Πάσχα του 1987 η 88 αλλά και βραχυκυκλώματα κεραιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.