Ο ΣΥΡΙΖΑ Προτείνει την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων

Με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ήρθε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος πρόσβασης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

0 319

Με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ήρθε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος πρόσβασης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ήρθε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος πρόσβασης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω του τομέα Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα μια δέσμη έξι μέτρων με αιχμή του το σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στο κυβερνητικό του πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατάργηση του συστήματος του «νέου λυκείου» κάτι που, όπως υποστηρίζει, θα αποδεσμεύσει άμεσα τις εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι πρόθεσή του είναι να επανεξετάσει το πλέγμα εξετάσεων αντικαθιστώντας το με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ:

• Θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, γι αυτό προτείνει:
• 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
• Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση.
• Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
• Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Εκτός εποχής τα θέματα της Νεοελληνικής

Στην πρεμιέρα των πανελλαδικών με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν το ζήτημα του ανθρωπισμού. Αρκετοί υποψήφιοι έκριναν το θέμα ως αναμενόμενο και εντός της διδακτέας ύλης.

Ωστόσο, η Ένωση Ελλήνων Φιλολόγων σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι η επιλογή του δοκιμίου του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό του δεν αντιστοιχεί στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φιλόλογοι «η συγκεκριμένη διασκευή προβάλλει μονοσήμαντα την ατομική διάσταση της ανθρωπιάς, ενώ αγνοεί τη συλλογικότητα αδικώντας το πρωτότυπο στο οποίο είναι εμφανής η κοινωνική στόχευση μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τα σχόλια και από την ΟΕΦΕ. Η ομοσπονδία εκπαιδευτικών φροντιστών σχολιάζοντας τα φετινά θέματα της πρώτης ημέρας των πανελλαδικών εξετάσεων σημειώνει ότι ο Ανθρωπισμός είναι εκτενής Θεματική ενότητα με «ειδικό βάρος».

Ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις

Σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου που ξεκινούν τις προαγωγικές τους εξετάσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014.

Φετινή καινοτομία είναι η καθιέρωση της τράπεζας θεμάτων. Σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής έχουν ήδη αναρτηθεί προτεινόμενα θέματα για όλα τα μαθήματα.

Από τα θέματα της Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) θα επιλεγεί το 50% των θεμάτων που θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α’ Τάξης του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) Ημερήσιου και Εσπερινού, των ειδικών τύπων Γενικού Λυκείου (Καλλιτεχνικό, Μουσικό, Εκκλησιαστικό) και του Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑΛ καθώς και της Β΄ Τάξης Εσπερινού ΓΕΛ.

Real.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr