Ο « Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας » της Γερμανίας στην Ιωάννα Ζαχαράκη από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας

0 1.212

Ο “Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας”, υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, απονεμήθηκε στην Ιωάννα Ζαχαράκη, Προέδρο του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης και Δημοτική Σύμβουλο στο Δήμο Ζόλινγκεν της Γερμανίας, για την κοινωνική της δράση και προσφορά.

Η απονομή έγινε από τον δήμαρχο του Ζόλινγκεν Tim Kurzbach, στο μουσείο τέχνης της πόλης με την παρουσία πάνω από 150 καλεσμένων , στενούς και μακροχρόνιους υποστηρικτές του έργου της κυρίας Ζαχαράκη που κατάγεται από την Χρυσομηλέα, Καλαμπάκας Τρικάλων.

Εκτός από τον δήμαρχο του Ζόλινγκεν, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος ως εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Μητροπόλεως Γερμανίας, η επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας του Ζόλινγκεν, ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης της ενορίας Düsseldorf και ο τοπικός Ιερέας Χαράραμπος. Από την Ελληνική Πολιτεία παρέστησαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κυρία Εύα Παπαδάτου, η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, κυρίου Ιωάννη Χρυσουλάκη καθώς και η Γενική Πρόξενος του Ντύσσελντορφ κυρία Μαρία Παπακωνσταντίνου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Καθηγητή Δρ. Thomas Eppenstein, του βουλευτή κυρίου Josef Neumann, της Δασκάλας Regina Maria Lösch και του πρώην συναδέλφου και εκδότη του Ελληνογερμανικού Περιοδικού ΕΡΜΗΣ, κυρίου Κωνσταντίνου Λάγιου. Όλοι  οι ομιλητές εξήραν την μακροχρόνια προσφορά της κυρίας Ζαχαράκη στον κοινωνικό, πολιτικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό χώρο.

Κατά την απονομή ο Δήμαρχος του Ζόλινγκεν, εξήρε τις δράσεις της κας Ιωάννας Ζαχαράκη για την κοινωνική της συμμετοχή σε δράσεις που σαν στόχο έχουν την συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών κάνοντας αναφορά στην επί 4 χρόνια υποστήριξη των προσφύγων στη Λέσβο.

Πολύ ταιριαστά εξήρε το έργο της κυρίας Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κύριος Ιωάννης Χρυσουλάκης, στον χαιρετισμό του που ακολουθεί:

“Αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού τη μεγάλη χαρά για αυτή την εκδήλωση τιμής σε μία εξαιρετική Ελληνίδα, η οποία εδώ και χρόνια επιμένει να μας δείχνει τον σημαντικότατο δρόμο της  συμμετοχής στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα των χωρών, όπου διαβιούν οι ομογενείς μας.

Ένα παιδί Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, που αντιμετώπισε τις δυσκολίες της ζωής, παίρνοντας από μικρή ηλικία στα χέρια της την ευθύνη της ύπαρξής της.

Είναι η Ιωάννα Ζαχαράκη. Η γυναίκα με το Γάμα κεφαλαίο. Η γυναίκα που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, δίνοντας το παράδειγμα σε κάθε μετανάστη για το τι σημαίνει η έλευση μίας άξιας Ελληνίδας σε έναν ξένο τόπο.

Η γυναίκα, που ίδρυσε πριν 25 χρόνια τον Ελληνογερμανικό Παιδικό Σταθμό Εστία στο Solingen, ο οποίος λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η γυναίκα που εδώ και 30 χρόνια ως μέλος του συλλόγου της Ελληνικής Κοινότητας Solingen και ως υπάλληλος του Κοινωνικού Φορέα του Διακονικού Ιδρύματος, ο οποίος από την εποχή του 1960 ήταν ο υπεύθυνος για την κοινωνική συμπαράσταση των Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία, απέδειξε πως,  όταν ταυτίζονται οι έννοιες «γυναίκα» και «κοινωνική αλληλεγγύη», οικοδομούν υγιείς κοινωνίες με ανθρώπινο μέλλον.

Η Ιωάννα Ζαχαράκη, η οποία μετουσιώνει σε ταυτότητα Ευρωπαίου πολίτη την πολιτιστική ταυτότητα του Έλληνα, ως όντος κατ’ εξοχήν πολιτικού. Η δράση της σε επίπεδο θεσμών είναι αξιοθαύμαστη.

Από το 2008 δραστήριο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και Αντιπρόεδρός του για τρία χρόνια, ενώ από το 2018, Πρόεδρος του Δικτύου, αναπτύσσει πληθώρα ανθρωπιστικών δράσεων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία στην Ελλάδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ιδρύτρια της Πρωτοβουλίας Αξιών το 2009, της οποίας το διδακτικό πρόγραμμα έχει τέτοιο κοινωνικό αντίκτυπο που την οδηγεί το 2015 να ιδρύσει την Ακαδημία Αξιών. Η Ακαδημία βασίζεται στην αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και το έργο της βραβεύτηκε με το βραβείο Κurt Kreuser Preis 2017. Έχει μεγάλη απήχηση στα γερμανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες και με Δήμους και φορείς στην Ελλάδα.

Τι να πρωτοαναφερθεί σε σύντομο χρόνο…

Η προσφορά των τελευταίων ετών ως μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τη βοήθεια των προσφύγων στη Βόννη ή το τεράστιο έργο της με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο, σε συνεργασία με τον Κοινωνικό φορέα της Διακονίας, ένα πρόγραμμα για το οποίο αποφασίστηκε να απονεμηθεί το βραβείο Αgenta 2019 και για το οποίο είμαστε ευγνώμονες σε όλες τους συντελεστές του;

Η έκδοση το 2012 του Οδηγού «Διαμονή και εργασία στη Γερμανία» με το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων με χρήσιμες πληροφορίες για τους νεοφερμένους λόγω οικονομικής κρίσης Έλληνες, ο οποίος λόγω της μεγάλης ζήτησης στην Ελλάδα και σε όλη την Γερμανία μεταφράστηκε και σε άλλες 6 ευρωπαϊκές γλώσσες;

Να αναφερθεί η σημαντική πανεπιστημιακή της δραστηριότητα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις, η αξιόλογη πολιτική δραστηριότητά της στο χώρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η βράβευσή της το 2017 με το βραβείο της Agenta Preis Solingen για την εργασία στο Διεθνές Κέντρο Γυναικών, η βράβευσή της το 2012 με το Xρυσό σταυρό του Κοινωνικού Φορέα της Διακονίας του Κρατιδίου Ρηνανίας Βεσταφλίας Λίππε;

Πρωτίστως θα σταθώ στην Ιωάννα Ζαχαράκη, στην Ελληνίδα γυναίκα, στη σύζυγο και στη μητέρα δύο κοριτσιών, η οποία από το 1999 είναι δημοτική σύμβουλος στο Δήμο του Solingen και από το 2018 είναι Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

Στέκομαι εκεί, διότι σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι δύναμη του Ελληνισμού, που γέννησε τη Δημοκρατία, πρωτίστως είναι η συμμετοχή, με κάθε τρόπο, στην πολιτική.

Το μεγάλο έργο της Ιωάννας Ζαχαράκη ουσιαστικά είναι ότι αυτή την μεγάλη αξία της Ελλάδας την καθιστά συγκριτικό πλεονέκτημα όλης της Ευρώπης. Του μεγάλου κοινού μας σπιτιού, όπου εργαζόμαστε με πάθος και ελπίδα για να το καταστήσουμε άξιο για να στεγάσει το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας.

Η Ιωάννα Ζαχαράκη εμπνέει εμάς στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, γιατί εκφράζει την εξωστρέφεια της πολιτικής μας που ανοίγεται, που διδάσκεται δημιουργικά από την ιστορία, που εξάγει πνεύμα συνεργασίας και φιλίας στην ευρύτερη περιοχή της, που οικοδομεί σχέσεις αναπτυξιακής ευημερίας για όλους τους λαούς της περιοχής.

Το έργο της Ιωάννας Ζαχαράκη εν τέλει πρεσβεύει την μόνη δυνατή ευρωπαϊκή προοπτική, τη συνεργασία μας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ως συνεχιστών του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και του πνεύματος οικουμενικότητας, δημοκρατίας και ανεξαρτησίας των εθνών“.

Το Ζόλινγκεν βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και έχει πληθυσμό 160.000 περίπου κατοίκους.

inioxos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.