Ο Δήμος Καρδίτσας από την Π. Θεσσαλίας θα πάρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Μόνο ο Δήμος Καρδίτσας από τους Θεσσαλικούς Δήμους δικαιούται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

0 271

Μόνο ο Δήμος Καρδίτσας από τους Θεσσαλικούς Δήμους δικαιούται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Μόνο ο Δήμος Καρδίτσας από τους Θεσσαλικούς Δήμους δικαιούται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Οι 13 Δήμοι που θα εφαρμοστεί η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος επί ένα 6μηνο είναι οι: Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου και Σάμου.

Αρχικά το πρόγραμμα επρόκειτο να εφαρμοστεί σε μόνο δύο δήμους, αλλά τελικά επελέγη να επεκταθεί, ώστε να καλυφθεί ένας δήμος σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», στόχος του προγράμματος είναι να καλυφθεί το 7% του πληθυσμού των συγκεκριμένων δήμων, με το κονδύλι να φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον για τα δύο τελευταία έτη.
Περιουσιακά κριτήρια

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευμένο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευμένο ανήλικο. Το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ.
Η κινητή περιουσία να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη το ποσό των 6.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

Εισοδηματικά κριτήρια

Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού (πιθανότατα των 4.200 ευρώ). Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.

«Πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Για παράδειγμα ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί έχει ετήσιο πραγματικό εισόδημα 1.200 ευρώ. Το πραγματικό εισόδημα θα αφαιρεθεί από το αρχικό ποσό της επιδότησης (δηλαδή 4.200 μείον 1.200) και η οικογένεια θα πάρει 3.000 ευρώ τον χρόνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.