Ο «Φανός» της Θεόπετρας άναψε και φέτος

0 355

Αναβίωσε και φέτος στην Θεόπετρα Καλαμπάκας το έθιμο του Φανού οι ετοιμασία του οποίου όπως είχαμ γράψει είχαν ξεκινήσει μέρες πριν.

Αναβίωσε και φέτος στην Θεόπετρα Καλαμπάκας το έθιμο του Φανού οι ετοιμασία του οποίου όπως είχαμ γράψει είχαν ξεκινήσει μέρες πριν.

Πρόκειται για το έθιμο του “Φανού”, που ανάβει και καίγεται στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη».

Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, κομμάτι τής πλούσιας παράδοσης του τόπου μας, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του παρελθόντος. Μαρτυρίες υπάρχουν από τους γεροντότερους του χωριού, οι οποίοι έχουν πει ότι το έθιμο τηρούνταν ακόμα και από τους παππούδες τους.

Παλιότερα, το βράδυ τής Ανάστασης άναβαν κι άλλους Φανούς, όχι μόνο επάνω στο βράχο, αλλά και στους απέναντι λόφους και μάλιστα υπήρχε και μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ τους, για το ποιος θα φτιάξει τον μεγαλύτερο Φανό.

Άλλη μια μαρτυρία λέει ότι τον έφτιαχναν έτοιμο πριν την Κυριακή των Βαΐων και όταν ερχόταν η μέρα αυτή (των Βαΐων) ανέβαιναν οι κοπέλες πάνω στην κορυφή τού βράχου, τραγουδώντας Πασχαλινά τραγούδια και στη συνέχεια χόρευαν γύρω-γύρω από τον Φανό. Αυτό συμβόλιζε ότι με τον ερχομό τής Άνοιξης πλησίαζε η μεγάλη γιορτή τού Πάσχα.

Η τοποθεσία που γίνεται σήμερα ο Φανός είναι στη νότια πλευρά τής κορυφής του βράχου της Θεόπετρας, και συγκεκριμένα πάνω από το εξωκλήσι τού Αγίου Νικολάου.

Και φέτος, μέρες πριν, οι νέοι του χωριού άρχισαν να συγκεντρώνουν στην κορυφή του μεγάλου βράχου της Θεόπετρας πουρνάρια και ξύλα που έφτασαν σε ύψος αρκετά μέτρα, με την φωτιά να φαίνεται πάρα πολλά χιλιόμετρα μακριά…

fan 2018 6

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.