Ο «Φανός» της Θεόπετρας άναψε και φέτος – VIDEO

Ενα παλιό έθιμο που συνεχίζεται και στις μέρες μας με ιδιαίτερο ζήλο από τους νέους του χωριού αναβίωσε και φέτος, το βράδυ της Ανάστασης στη Θεόπετρα.

0 215

Ενα παλιό έθιμο που συνεχίζεται και στις μέρες μας με ιδιαίτερο ζήλο από τους νέους του χωριού αναβίωσε και φέτος, το βράδυ της Ανάστασης στη Θεόπετρα.

Πρόκειται για το έθιμο του “Φανού”, που ανάβει και καίγεται στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη».

Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, κομμάτι τής πλούσιας παράδοσης του τόπου μας, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του παρελθόντος. Μαρτυρίες υπάρχουν από τους γεροντότερους του χωριού, οι οποίοι έχουν πει ότι το έθιμο τηρούνταν ακόμα και από τους παππούδες τους.

Παλιότερα, το βράδυ τής Ανάστασης άναβαν κι άλλους Φανούς, όχι μόνο επάνω στο βράχο, αλλά και στους απέναντι λόφους και μάλιστα υπήρχε και μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ τους, για το ποιος θα φτιάξει τον μεγαλύτερο Φανό.

Άλλη μια μαρτυρία λέει ότι τον έφτιαχναν έτοιμο πριν την Κυριακή των Βαΐων και όταν ερχόταν η μέρα αυτή (των Βαΐων) ανέβαιναν οι κοπέλες πάνω στην κορυφή τού βράχου, τραγουδώντας Πασχαλινά τραγούδια και στη συνέχεια χόρευαν γύρω-γύρω από τον Φανό. Αυτό συμβόλιζε ότι με τον ερχομό τής Άνοιξης πλησίαζε η μεγάλη γιορτή τού Πάσχα.

Η τοποθεσία που γίνεται σήμερα ο Φανός είναι στη νότια πλευρά τής κορυφής του βράχου της Θεόπετρας, και συγκεκριμένα πάνω από το εξωκλήσι τού Αγίου Νικολάου.

Και φέτος, μέρες πριν, οι νέοι του χωριού άρχισαν να συγκεντρώνουν στην κορυφή του μεγάλου βράχου της Θεόπετρας πουρνάρια και ξύλα που έφτασαν σε ύψος αρκετά μέτρα, με την φωτιά να φαίνεται πάρα πολλά χιλιόμετρα μακριά…

Το kalabakacity.gr προσπάθησε να πλησιάσει τον Φανό… με εναέρια λήψη.

Ωστόσο μας εστάλη φωτογραφικό υλικό και video από το σημείο του φανού επάνω στην πέτρα… το οποίο μας το παραχώρησε ο Θανάσης Μαντζάνας τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.

anastasi 20160430 235134anastasi 20160430 235225anastasi 20160501 000141

anastasi fanos1anastasi fanos2anastasi theopetra

Η Θεόπετρα τη νυχτα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.