Ο Απρίλης των ρεκόρ – Κλιματολογικά στοιχεία Απριλίου 2016

Πέρασε ένας ακόμη μήνας για το 2016 , σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ θερμοκρασίας για την περιοχή μας την Καλαμπάκα.

0 141

Πέρασε ένας ακόμη μήνας για το 2016 , σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ θερμοκρασίας για την περιοχή μας την Καλαμπάκα.

Πέρασε ένας ακόμη μήνας για το 2016 , σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ θερμοκρασίας για την περιοχή μας την Καλαμπάκα.

Ο Μήνας αυτός εξελίχτηκε σαν ένας από τους πιο θερμούς από τότε που έχουμε στοιχεία, αλλά και από τους πιο άνομβρος όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Από τον Νοέμβριο του 2015 συνεχίζεται μια μακρά περίοδο σχετικής ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών για την περιοχή μας και όχι μόνο.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι στην περιοχής μας ο μέσος όρος θερμοκρασίας για τον Απρίλη είναι οι 13,3 βαθμοί , ενώ φέτος σπάσαμε όλα τα ρεκόρ καθώς σύμφωνα με τον δικό μου ιδιωτικό σταθμό , ο μέσος όρος πήγε στους 17,2 !! βαθμούς ενώ ο σταθμός του αστεροσκοπείου Αθηνών στην πόλη μας , έφτασε στους 17,8 βαθμούς!! Ποτέ ξανά δεν έχουν καταγραφεί τέτοιες θερμοκρασίες με τα υπάρχοντα στοιχεία.

Παρακάτω βλέπετε σε πίνακα πως καταγράφτηκαν τα καιρικά δεδομένα του μήνα.

aprilios kairos rekor

Αλλά και σε ότι αφορά τον υετό , αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες μέρες ο Απρίλης ήταν σχεδόν άνυδρος με συνολικά 15 χιλιοστά ύψος νερού που έριξε , όταν ο μέσος όρος είναι τα 70 mm …. Πραγματικά βλέπουμε πόσο ακραίες ήταν οι τιμές θερμοκρασίας και υετού για τον Απρίλη του 2016. Το 1958-1959 είχαμε 166mm ενώ το 1972-1973 4,3mm.

Ακόμη ένα στοιχείο για τον Απρίλη του 2006 τα 151mm για τον μήνα και τα 78mm με τις μικροπλημμύρες στις 21 Μεγάλη Παρασκευή με 324mm/h ραγδαιότητα .

Να πούμε επίσης πως η θερμοκρασία των 32 βαθμών που έγραψε ο σταθμός του αστεροσκοπείου στις 19 είναι και αυτό άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ για τον Απρίλη του 2016 από τότε που υπάρχουν στοιχεία..

Άλλο ένα στοιχείο για την περιοχή είναι οι αρνητικές τιμές που παρουσιάζονται αυτόν το μήνα κατά μέσο όρο και είναι οι δυο μέρες, που παρατηρούνται κυρίως στο πρώτο 15νθημερο του Απρίλη. Φυσικά φέτος δεν υπάρχει τέτοιο συμβάν ούτε καν κοντά στο μηδέν καθώς η ελάχιστη τιμή στις 27 Απρίλη ήταν 6,2 βαθμοί στον δικό μου σταθμό .

Ο Σταθμός του αστεροσκοπείου κατέγραψε σαν την απόλυτη ελάχιστη τους 8,1 καθώς είναι ένας σταθμός μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης μας και φαίνεται καθαρά η θερμική επιρροή των σπιτιών – πολυκατοικιών .

Τζιλήνας Ευθύμιος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.