Νίκος Βαλομάνδρας: Τα τεχνικά επαγγέλματα και οι νέοι

0 801

Στην εποχή που ζούμε, οι νέοι έχουν την τάση να ακολουθούν επαγγέλματα τα οποία προβάλλονται περισσότερο στα social media και στην τηλεόραση.

Τα προβαλλόμενα επαγγέλματα είναι κυρίως αυτά του μάγειρα, του κομμωτή, της αισθητικού και των τουριστικών επαγγελμάτων.

Σε αυτά τα επαγγέλματα στρέφουν κυρίως οι νέοι άνθρωποι την προσοχή τους για τη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Έτσι , παρατηρούμε να δημιουργείται ένα μεγάλο κενό στα τεχνικά επαγγέλματα, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Αν προσπαθήσει κάποιος να εξετάσει αυτή την τάση των νέων θα μπορέσει να δώσει αρκετές ερμηνείες για το φαινόμενο αυτό της εποχής μας. Σε παλαιότερα χρόνια υπήρχε ένα γνωμικό στην αγορά “το κατσαβίδι δεν θα σε αφήσει ποτέ από χρήματα”.

Με αυτό το γνωμικό περιγραφόταν στην ουσία ότι ένα τεχνικό επάγγελμα μπορούσε να προσφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Στις ημέρες μας, τα προβαλλόμενα επαγγέλματα που προαναφέραμε, μπορούν να προσφέρουν γρήγορα αρκετά χρήματα, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτό γίνεται με πολύ κόπο, με εργασιακές συνθήκες ακατάλληλες και το εισόδημα αυτό, τέλος, μπορεί να είναι εποχιακό.

Ένα τεχνικό επάγγελμα, από την άλλη ,μπορεί να προσφέρει εισόδημα όλο το χρόνο και οι απολαβές εξαρτώνται καθαρά από τις γνώσεις και τις υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει ο τεχνίτης.

Αν συγκρίνουμε ένα τεχνικό επάγγελμα, για παράδειγμα του υδραυλικού, με το επάγγελμα του κομμωτή, ως προς τον εξοπλισμό που απαιτείται για αυτό, τότε θα δούμε ότι το επάγγελμα του υδραυλικού, απαιτεί πολλές χιλιάδες ευρώ περισσότερα από ότι απαιτεί ο εξοπλισμός του κομμωτή.

Τα τεχνικά επαγγέλματα ,στην πλειοψηφία τους ,απαιτούν ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού και αυτό είναι ,ίσως, το μεγαλύτερο κριτήριο για την επιλογή του επαγγέλματος από τους νέους.

Αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν το μεγάλο κόστος που καλείται να καταβάλει ένας νέος επαγγελματίας για την αγορά του εξοπλισμού.

Σε λίγα χρόνια, λοιπόν, αν συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό, με τους νέους να μην επιλέγουν πλέον τα τεχνικά επαγγέλματα, η αγορά θα έχει σοβαρές ελλείψεις από τεχνικούς.

Για να γίνει κατανοητό αυτό θα λέγαμε πως έλλειψη τεχνικών σημαίνει επιβράδυνση κατασκευής έ δημοσίων και ιδιωτικών έργων, δυσκολία στην εξεύρεση τεχνικών για μικροεπισκευές στις οικίες μας κ.λπ..

Εμείς ,ως σύλλογος υδραυλικών νομού Τρικκαίων, προσπαθούμε να φέρουμε τους νέους στο επάγγελμα, προσφέροντάς τους ενημέρωση, διαρκή επιμόρφωση και ευκολίες στο ξεκίνημά τους.

Η σωστή, όμως, προσέγγιση του θέματος θα ήταν οι νέοι να ενημερώνονται νωρίς για τα επαγγέλματα που μπορούν να επιλέξουν, μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αρχίζει στη δευτέρα λυκείου.

Κατά την διάρκεια του επαγγελματικού προσανατολισμού, θα μπορούσαν οι επαγγελματίες να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους νέους, έτσι ώστε οι ίδιοι να επιλέξουν αργότερα το επάγγελμα το οποίο θα τους ταιριάζει.

 

Ο Νικόλαος Βαλομάνδρας είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου υδραυλικών νομού Τρικάλων και περιχώρων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr