Νίκος Καρδούλας: Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

0 947

Την 5η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, τη 12η υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης και τη 2η υψηλότερη τιμή στο υγραέριο κίνησης είχε η Ελλάδα μεταξύ των 42 χωρών της Ευρώπης στις 9 Μαΐου 2022, σύμφωνα με την πλατφόρμα Cargopedia.

Οι πολύ υψηλές τιμές στην Ελλάδα οφείλονται στους υψηλούς φόρους των καυσίμων και η Ελλάδα έχει ακριβότερη βενζίνη από χώρες που έχουν πολύ υψηλότερους καθαρούς μισθούς όπως η Γερμανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Κύπρος.

Στην Ελλάδα οι τελικές τιμές λιανικής των καυσίμων κίνησης περιλαμβάνουν την τιμή του διυλιστηρίου, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), διάφορα τέλη, το κέρδος των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας κα τον ΦΠΑ 24%.

Στην τιμή 2,172 € της βενζίνης του πίνακα για την Ελλάδα, η τιμή διυλιστηρίου είναι 0,939 €, οι φόροι και τα τέλη 1,147 € και το κέρδος των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας 0,085 €.

Στην τιμή 1,911 € της πετρελαίου του πίνακα για την Ελλάδα, η τιμή διυλιστηρίου είναι 0,96 €, οι φόροι και τα τέλη 0,8 € και το κέρδος των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας 0,151 €.

πηγη facebook Νικος Καρδούλας

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.