Νέα μέτρα σε εστίαση – διασκέδαση: Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα

2 441

Από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου, τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο για καταστήματα εστίασης και χώρους διασκέδασης, με σκοπό την επιστροφή, όσο γίνεται συντομότερα, των εμβολιασμένων πολιτών στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι, χώροι διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργούν με αυξημένο αλλά προκαθορισμένο αριθμό πελατών και επισκεπτών. Ταυτόχρονα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες.

Τρία σήματα, τα οποία τοποθετούνται στις εισόδους των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας προβλέπονται από τις 16 Ιουλίου. Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι εισερχόμενοι θα ελέγχονται μέσα από τη νέα εφαρμογή -για iPhone και Android κινητά- «Covid Free GR».

Τα τρία σήματα για την εστίαση

«Χώρος Covid Free» – Όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» – Το σήμα προβλέπεται για καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό

«Μεικτός χώρος» – Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test)

Αναλυτικά τα μέτρα

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για χώρους ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης ισχύουν τα εξής:

 • Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
 • Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.
 • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Πώς θα τσεκάρονται τα πιστοποιητικά με το νέο app

Ο ιδιοκτήτης ή υπεύθυνος του καταστήματος θα μπορεί να ελέγχει την αυθεντικότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού μέσω της εφαρμογής που σχεδίασε η ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πιστοποιητικό προβλέπεται να δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου, για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Η εφαρμογή θα σαρώνει αυτόματα το πιστοποιητικό και θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν ήδη νοσήσει, το κίτρινο θα «διαβάζει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο θα αφορά μη έγκυρα πιστοποιητικά.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν θα δέχεται πράσινο και κίτρινο ενώ κατά τους ελέγχους δεν θα κρατώνται δεδομένα ή ιστορικό, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
 1. Πεζοδρομιάκιας λέει

  Ξεχνάτε ότι μεσολαβεί σχεδόν 1 μήνας μεταξύ των δόσεων και μετά άλλες δύο εβδομάδες για την πλήρη ανοσία.

 2. ΟΧΙάς λέει

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθιστά σαφές ότι «ο εμβολιασμός δεν θα θεωρείται απαραίτητα λύση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ιών».
  Δηλαδή, ακόμα και αν εμβολιαστείτε, θα εξακολουθείτε να θεωρείστε «φορέας και μολυσματικός πομπός του ιού», και επομένως τα απαγορευτικά μέτρα δεν θα σταματήσουν. Ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ αναφέρει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση. Με αυτή τη λογική, θα μπορούσαμε επίσης να υποστηρίξουμε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι «τα εμβόλια είναι 95% αποτελεσματικά» ή ότι είναι έστω και κατ’ ελάχιστο «ασφαλή» (όπως επαναλαμβάνουν τα προπαγανδιστικά σλόγκαν με τα οποία μας βομβαρδίζουν»).
  Με ψήφους έξι υπέρ και πέντε κατά το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε αντισυνταγματικό το καθολικό κλείσιμο που επέβαλε η κυβέρνηση του Πέτρο Σάντσεθ, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Επίσης ακύρωσε όλα τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για την παραβίαση των μέτρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr