Μόναχο: Κατεδαφίζεται Ελληνικό σχολείο που θα στέγαζε τα ελληνόπουλα

0 576

Mια ιστορία, που φανερώνει την ανικανότητα του ελληνικού κράτους – διαχρονικά- είναι αυτή που σε λίγες μέρες θα πάρει «τίτλους τέλους» και θα αφήσει χωρίς ελληνικό σχολείο 750 μαθητές, που ζουν στο Μόναχο της Γερμανίας .

Το κτίριο το οποίο θα στέγαζε τα εκατοντάδες ελληνόπουλα θα κατεδαφιστεί και το οικόπεδο θα επιστραφεί στο δήμο του Μονάχου για να φτιάξει τα …δικά του σχολεία, αφού η χώρα μας δεν κατάφερε 20 χρόνια τώρα να ολοκληρώσει την ανέγερση του συγκροτήματος και να στεγάσει τα όνειρα του ελληνισμού της πόλης αυτής . Η ιστορία, ξεκίνησε το 2001, όταν η Ελλάδα αγόρασε ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη συνοικία Berg am Laim στο ανατολικό Μόναχο.

Οι αντιδράσεις και προσφυγές περιοίκων και τοπικών παραγόντων καθυστέρησαν την έναρξη οικοδομικών εργασιών και τελικά η πρώτη πολεοδομική άδεια εκδόθηκε το 2008. Ωστόσο οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η ρήτρα επιστροφής του οικοπέδου ύστερα από αγωγή του Δήμου Μονάχου το 2013.

Οι όροι που συνόδευαν, τότε -το 2001- την απόκτηση της έκτασης ήταν ευνοϊκοί, καθώς την κατασκευή του σχολείου θα συγχρηματοδοτούσε η βαυαρική κυβέρνηση.Ωστόσο, το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να ολοκληρώσει την κατασκευή μέσα σε μια τετραετία από την έκδοση της πρώτης εκτελεστής οικοδομικής άδειας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν το σχολείο δεν ανεγειρόταν εμπρόθεσμα, θα ενεργοποιούνταν η αίρεση της αναστροφής της πώλησης και επιστροφής του ακινήτου στον Δήμο Μονάχου.

Το 2013 υπήρξε μια κινητοποίηση από την πλευρά της χώρας μας , και πήραμε κάποιες προσθεσμίες τις οποίες πάλι δεν τηρήσαμε και έτσι το 2016 το οικόπεδο επέστρεψε και τυπικά στο Δήμο του Μονάχου.

Οι δικαστικές διαμάχες που ακολούθησαν, οδήγησαν τελικά την άνοιξη του 2019 σε μια συμβιβαστική λύση: η Ελλάδα αποσύρθηκε οριστικά έναντι αντιτίμου από τη διεκδίκηση του οικοπέδου το οποίο παραμένει στο δήμο του Μονάχου και η γερμανική πλευρά ανέλαβε να χτίσει σε αυτό ένα γερμανικό γυμνάσιο καθώς και ένα ελληνικό σχολείο που θα στεγάζει 500 συνολικά Ελληνόπουλα.

Το βάρος για το «φιάσκο» αυτό φέρουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα συναρμόδια υπουργεία και μάλιστα όταν το Βαυαρικό Κράτος (βάσει σχετικής νομοθεσίας) συγχρηματοδοτούσε σε ποσοστό 70% το έργο προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, γεγονός που περιόριζε στα 7,8 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο.

Στο μεταξύ όμως το ελληνικό κράτος πλήρωνε και θα συνεχίσει να πληρώνει τεράστια ποσά για την κάλυψη των σχολικών αναγκών της Ελληνικής Παροικίας στο Μόναχο, τα οποία ανέρχονται σε 1,2 εκατ. ευρώ..

ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.