Μητσοτάκης: Στα 500 ευρώ το πρόστιμο, ενώ μιλά για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

0 466

Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ειδικά, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε πως θέλει να θυμίσει, ότι: “παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”.

“Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης, είπε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και “ευτυχώς τις τελευταίες δέκα ημέρες βαίνει μειούμενος”.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, λέγοντας πως “να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test” και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως “επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών”.

“Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος. Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: “Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών”.

Την αύξηση κατά 66% του σημερινού προστίμου των 300 ευρώ για τους “παραβάτες” των περιοριστικών μέτρων του lockdown αποφάσισε η κυβέρνηση και εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη βουλή στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, την ίδια στιγμή που υποστήριξε ότι «με 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ σήμερα, έχουμε την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».

Τον νέο ποσό που θα καλούνται να καταβάλουν όσοι παραβαίνουν τα μέτρα που αφορούν στη μετακίνηση ή λειτουργία καταστημάτων πλέον ανέρχεται σε 500 ευρώ!

Ο πρωθυπουργός λίγο πριν αναφερθεί στο σκληρό αυτό μέτρο, σημείωσε ότι «κάθε μήνας Lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφόσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια την αναφορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, από Δευτέρα».

Πάντως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός της συσχέσιτης του νέου ακόμα πιο τσουχτερού προστίμου με την… αναθέρμανση της οικονομίας.

«Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων», είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».
Πρόστιμο όσο ένας κατώτερος μισθός

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας που είναι συντριπτικές, το β’ τρίμηνο του 2020 που ήταν σε εξέλιξη η υγειονομική κρίση, ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019.

Στο ίδιο διάστημα το ποσοστό των απασχολουμένων που λάμβανε από 0 έως 200 ευρώ αυξήθηκε από 1% σε περίπου 12%. Το ποσοστό των ατόμων που λάμβανε από 400 έως 600 ευρώ ανερχόταν σε 12,3%, ενώ το β’ τρίμηνο του 2020 το 72,9% των απασχολουμένων είχε αποδοχές λιγότερες των 1.000 ευρώ!

Με βάση και μόνο αυτά τα στοιχεία, μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνει μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση και ειδικά όταν συχνά τα όργανα της τάξης κόβουν πρόστιμα επι δικαίων και αδίκων ή σε διαδηλώσεις παρόλο που τηρούνται τα μέτρα με μάσκες και αποστάσεις.

madata.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.