Μητσοτάκης: Η εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα

0 772

Tο πρόγραμμα υποστήριξης της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, για κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μείωση τζίρου, αφορά όλες τις επιχειρήσεις και δεν θα υπάρχει κόφτης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του, απαντώντας σε σχετική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι το πρόγραμμα αφορά «σε όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να δείξουν ότι είχαν μείωση τζίρου της τάξης του 30% μεταξύ ’20 και ’19. Εάν μάλιστα είναι καινούργιες επιχειρήσεις και άνοιξαν το ’20 τότε υπάγονται αυτόματα στο πρόγραμμα».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε ότι κάθε άλλο παρά εγκαταλείπει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ενδιαφέρεται μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Θα σας ζητούσα, πραγματικά, να επικοινωνήσετε με τον κλάδο της εστίασης και να δείτε πώς οι ίδιοι είδαν το πρόγραμμα αυτό. Διότι χθες τουλάχιστον, στην επίσημη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος δεν προέρχεται από το δικό μας χώρο, άκουσα μόνο θετικά σχόλια, όχι μόνο για το πρόγραμμα αυτό αλλά και για το συνολικό πλέγμα στήριξης, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θυμίζω ότι στον κλάδο της εστίασης, για να δώσω μόνο κάποια ενδεικτικά νούμερα τα οποία πιστεύω ότι έχουν αξία, Επιστρεπτέα Προκαταβολή πήραν 6 στις 7 επιχειρήσεις. Δηλαδή από τις 76.000 επιχειρήσεις εστίασης, πάνω από τις 65.000 πήραν κάποιου είδους Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Όλες υπάχθησαν, προφανώς, στην κάλυψη των μισθών και των εργοδοτικών εισφορών μέσω του προγράμματος αναστολής εργασίας. Μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, μπορούν να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα για την κάλυψη των παγίων δαπανών. Καλύπτονται τα ενοίκιά τους».

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, «όλα αυτά μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες -και με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν ποτέ το κράτος να έρθει να αναπληρώσει όλη τη ζημιά σε μία ύφεση της τάξης του 8%, εξωγενή την οποία δεν προκαλέσαμε εμείς με τις δικές μας αστοχίες- λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ύφεσης και την δυνατότητα να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία η κυβέρνηση αυτή κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες, ειδικά της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας».

Επισήμανε παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ανάκαμψη της επόμενης μέρας θα είναι αυτόματη ή θα υλοποιηθεί με κάποιο μαγικό τρόπο η θεωρία του ελατηρίου. «Θα χρειαστεί σημαντική υποστήριξη και η επόμενη μέρα. Και το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης ακριβώς εκεί κατατείνει. Όταν ανοίξει η εστίαση -και η εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα- να έχουν προφτάσει οι επιχειρηματίες να προετοιμαστούν, να έχουν αγοράσει τις πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν γρήγορα να ανοίξουν ξανά και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τα αρμόδια στελέχη των κομμάτων «να δουν τα 170 έργα και τις μεταρρυθμίσεις που πολύ αναλυτικά παρουσιάστηκαν για το Ταμείο και να μας πουν με ποια συμφωνούν και με ποια διαφωνούν». «Πολύ απλό. Είναι μία απλή άσκηση, έχουμε κάνει εμείς όλη την δουλειά, η δική σας κρίση υπεισέρχεται μόνο στο αν θεωρείτε ότι αυτές οι παρεμβάσεις είναι σωστές ή όχι. Και να μας εξηγήσετε, εν πάση περιπτώσει, γιατί η πλειοψηφία των δράσεων, που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, αφορούν μόνο τους λίγους και τους εκλεκτούς» προσέθεσε.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του ταμείου Ανάκαμψης, αλλά διευκρίνισε «ένα μεγάλο κομμάτι των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε δράσεις που θα στηρίξουν όλη την επιχειρηματικότητα στη χώρα, θα στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας, θα καταρτίσουν ανέργους, θα στηρίξουν περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας». «Ήταν λάθος τα νούμερα τα οποία παρουσιάσετε για το πόσοι πόροι διοχετεύονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα στηρίξουν τις ψηφιακές δεξιότητες» σημειώσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλα αυτά κατατείνουν σε έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια πιο πράσινη και μία πιο ψηφιακή κατεύθυνση, και -απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα- τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει δώσει δείγματα γραφής, σε αυτή την κατεύθυνση. «Έχουμε να επιδείξουμε αποτελέσματα, το gov.gr λειτουργεί ένα χρόνο και έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια από τους πολίτες. Ως προς την πράσινη μετάβαση, εμείς πήραμε τις αποφάσεις, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαΐδα. Αλλά και να παρουσιάσουμε στην τοπική κοινωνία ένα συγκροτημένο σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Οπότε εμείς έχουμε εχέγγυα, για να μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτές τις πολιτικές, τις οποίες ερχόμαστε τώρα και συμπληρώνουμε με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννήματα και σε σχετικές αναφορές της, είπε ότι «όπως και το ΕΣΠΑ αναφέρεται σε μία περίοδο η οποία εκτείνεται πέραν της θητείας της μίας κυβέρνησης, το ίδιο ισχύει και για το Ταμείο Ανάκαμψης. Και θα παρακαλούσα ούτε να το απαξιώνουμε, ούτε να μειώνουμε τη σημασία του. Μιλάμε για πολύ σημαντικούς πόρους οι οποίοι προστίθενται στην φαρέτρα μας και έχουν τη δυνατότητα με τη σειρά τους να κινητοποιήσουν άλλους τόσους ιδιωτικούς πόρους, για να καλύψουν αυτό το οποίο πάντα όλοι οι οικονομολόγοι, ασχέτως ιδεολογικής αφετηρίας, μας έλεγαν ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το κενό επενδύσεων. Χρειαζόμαστε επενδύσεις για να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. Αυτό, λοιπόν, το κενό σε μεγάλο βαθμό αναπληρώνεται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ιατρικά τα κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμών

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμβολίων απαντώντας σε αναφορά του κ.Τσίπρα, και είπε ότι η προτεραιοποίησή τους έχει γίνει με ιατρικά κριτήρια. «Εάν εννοείτε ότι αφού καλυφθούν όλες οι ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή οι άνω των 60 που είναι και οι πιο ευάλωτοι εξ ορισμού λόγω ηλικίας, και οι ευάλωτοι υψηλής και λιγότερο υψηλής ευαλωτότητας, να συζητήσουμε στο γενικό πληθυσμό εάν πρέπει να προτεραιοποιήσουμε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Εάν εννοείτε αυτό, εγώ είμαι διατεθειμένος να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τα κόμματα. Διότι κάποια στιγμή, όντως, από τον Μάιο θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια. Και εκεί δεν θα υπεισέρχονται πια υγειονομικοί λόγοι, αλλά λόγοι που μπορεί να έχουν να κάνουν με την οικονομία, με την προστασία κάποιων κατηγοριών εργαζομένων. Είμαι ανοιχτός να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Εάν όμως εννοείτε ότι πρέπει να προταθούν κάποιοι συμπολίτες μας εις βάρος αυτών των κατηγοριών -δεν νομίζω ότι εννοείτε αυτό- τότε προφανώς εκεί θα έχουμε μία διαφωνία, διότι πάνω από όλα πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους στον ιό» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της διακομματικής συναίνεσης στο θέμα των εμβολιασμών «διότι πάντα κάποιοι θα πουν “γιατί η άλφα κατηγορία και όχι η βήτα”- είναι λογικό αυτό, το καταλαβαίνετε, κάποιοι θα προταθούν και κάποιοι θα μείνουν πίσω. Όταν μπορούμε σε αυτό να διασφαλίσουμε κάποια διακομματική συναίνεση λίγο-πολύ για τις κατηγορίες τις οποίες προσδιορίσατε, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καλό και χρήσιμο και θα ήμουν ανοιχτός να κάνω αυτή τη συζήτηση».

Απαντώντας σε αναφορές του κ.Βαρουφάκη ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Αντιπαρέρχομαι την φιλοσοφική προσέγγιση του κ. Βαρουφάκη για το πώς είναι δυνατόν να κυβερνάει το “τίποτα”. Και εάν το “τίποτα”, εν πάση περιπτώσει, εκφράζει το 40% του ελληνικού λαού νομίζω ότι η έκφρασή σας είναι επιεικώς προσβλητική. Και θα πρέπει να σας θυμίσω επίσης, κ. Βαρουφάκη -γιατί το παρεξηγήσατε λίγο- ότι ο σουρεαλισμός ήταν ένα σημαντικότατο ρεύμα τέχνης της δεύτερης και τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα ο οποίος έχει ως κύριο χαρακτηριστικό να αφήνει κανείς ελεύθερη τη φαντασία του».

Αναφερόμενος στα εμβόλια άλλης προέλευσης είπε ότι θα ήταν λάθος να σπάσουμε το ευρωπαϊκό μέτωπο, και για αυτό και δεν το έκανε η κυβέρνηση. «Ποιες χώρες το έκαναν; Έχει ένα ενδιαφέρον αυτό, δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως μας τα είπατε. Η Γερμανία όντως έχει αγοράσει εμβόλια όχι για τώρα όμως, το τονίζω. Το πρόβλημά μας είναι το τώρα, είναι οι επόμενοι τρεις μήνες. Σας διαβεβαιώνω ότι από τον Ιούνιο και μετά θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε. Το πρόβλημα είναι το τώρα, όχι τι θα γίνει κατ’ ανάγκη μετά» είπε ο κ.Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Λοιπόν, αυτή τη στιγμή οι χώρες οι οποίες έχουν αγοράσει το Sputnik είναι οι εξής: η Ουγγαρία του κ. Όρμπαν, πρώτη και καλύτερη, χωρίς έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, χωρίς καν έγκριση από τον εγχώριο οργανισμό, μόνο με την υπόσχεση της Ρωσίας ότι το εμβόλιο δουλεύει. Το εμβόλιο μπορεί να δουλεύει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι ένα καλό εμβόλιο, πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να εγκριθεί. Εμείς έχουμε πιέσει την Ευρώπη να εγκρίνει το Sputnik και η Ευρώπη να αγοράσει -εάν υπάρχει, που έχω σοβαρή αμφιβολία ότι υπάρχει, παραγωγική δυνατότητα από τη Ρωσία- και το ρωσικό εμβόλιο και να το μοιράσει και αυτό όπως μοιράζει τα υπόλοιπα εμβόλια. Πλην όμως οι Ρώσοι δεν έχουν στείλει στοιχεία στον ΕΜΑ. Και δεν φαντάζομαι να θέλετε να πάμε να κάνουμε ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα έκλεισε την τριτολογία του λέγοντας:

«Εκτός αν στο βάθος του μυαλού σας, και θα κλείσω με αυτή την παρατήρηση, υπάρχει μια σατανική σκέψη. Η σατανική σκέψη είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα αυτό το οποίο έγινε στη Σλοβακία. Όπου ο τέως συνάδελφός μου πρωθυπουργός επιχείρησε να αγοράσει το εμβόλιο Sputnik, έγινε φοβερή κυβερνητική κρίση και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του. Αν αυτό έχετε στο μυαλό σας φοβάμαι ότι δεν θα σας κάνω το χατίρι».

Πηγή: skai.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.