Μητσοτάκης για αγρότες: «Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2024»

0 814

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

O πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχέδιο και πόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία «Daniel», ενώ ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Συγκεκριμέμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες:

Πρώτον, σε πρώτη φάση η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

Δεύτερον, ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Τρίτον, για να μειωθεί τουλάχιστον 30% το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες για μία δεκαετία, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

Τέταρτον, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.

Πέμπτον, μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει»

«Τα fake news ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο. Από κάθε αγροτοπατέρα σε κάθε πρόθυμο κομματικό γραφείο. Όμως αυτά δεν είναι σωστή ενημέρωση ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, στη συνεργασία και τις υπεύθυνες λύσεις», σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα ‘όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά’» και τόνισε ότι «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει καλά τα αγροτικά θέματα.

kathimerini.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr