Μητροπολίτης Τρίκκης: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν παπά να κάνει τον γιατρό για το εμβόλιο

0 1.805

Σαφές μήνυμα προς όλους τους ιερείς της μητροπολιτικής του περιφέρειας έστειλε σήμερα το πρωί από τα Τρίκαλα, ο επιχώριος μητροπολίτης Χρυσόστομος.

“Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν παπά να κάνει τον γιατρό για το εμβόλιο και να διχάσει τον κόσμο”, ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσόστομος κατά την ομιλία που έκανε μετά από την τέλεση της πρωτοχρονιάτικης θείας λειτουργίας ζητώντας παράλληλα από τους ιερείς της μητρόπολης να προσέχουν από δω και πέρα τι λένε στα κηρύγματά τους και στις εξομολογήσεις που κάνουν, “μην βγαίνετε και λέτε στον κόσμο να κάνει ή να μην κάνει το εμβόλιο”. Αφού όπως ο ίδιος διευκρίνισε “δεν έχουμε καμία δουλειά εμείς οι παπάδες σε αυτά τα θέματα τα οποία είναι ιατρικά”. Οι παπάδες πρέπει να είναι με τα πνευματικά τους και οι ιατροί με τα ιατρικά τους. “Αν κάποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο ή όχι θα πρέπει να ακούσει μόνο τον γιατρό του και να κάνει ότι αυτός τον συμβουλεύσει. Ο παπάς δεν μπορεί να κάνει τον γιατρό και ούτε έχει καμία δουλειά να κάνει το γιατρό”.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης προσπαθώντας να βάλει τα πράγματα στην σωστή τους θέση συνέχισε την σκέψη του λέγοντας “πως θα έρθω εγώ να σου πω να κάνεις το εμβόλιο αν εσύ είσαι αλλεργικός και πας και πεθάνεις; Πως θα έρθω εγώ να σου πω να κάνεις το εμβόλιο αν ο γιατρός δεν σου το επιτρέπει;”, προσθέτοντας συγχρόνως πως “οι παπάδες είναι υπεύθυνοι μόνο για το πνευματικό εμβόλιο που είναι η θεία κοινωνία. Μόνο για αυτό το εμβόλιο θα ρωτάτε τους παπάδες και τους πνευματικούς σας αν σας επιτρέπουν να το κάνετε, δηλαδή να κοινωνήσετε. Για το άλλο εμβόλιο υπεύθυνοι είναι μόνο οι γιατροί”.

Από τον μητροπολιτικό ναό του αγίου Νικολάου ο κ. Χρυσόστομος θέλοντας να στηλιτεύσει όλους εκείνους που κατά καιρούς επεμβαίνουν στα εσωτερικά θέματα της Εκκλησίας, σημείωσε πως “δεν επιτρέπω ούτε στους επιστήμονες να μας πουν να μην κοινωνήσουμε”, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως “όλοι αυτοί καλό θα είναι να πάνε να κάνουν την δουλειά τους. Δεν έχουν καμία σχέση και καμία δουλειά ούτε οι επιστήμονες, ούτε οι γιατροί, να μας μιλούν για την θεία κοινωνία”.

Αναφερόμενος στους ιερείς οι οποίοι αρνούνται να υπακούσουν ακόμη και στις υποδείξεις της ιεραρχίας για τη χρήση της μάσκας, ο μητροπολίτης Τρίκκης τόνισε πως “όλοι αυτοί οι παπάδες που πρώτοι φώναζαν κατά της μάσκας και λέγαν ότι η χρήση της δεν είναι σωστή ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι από αυτούς πέθαναν”, ενώ παράλληλα διερωτήθηκε τι δουλειά έχει η μάσκα και το ιατρικό μαζί με το πνευματικό, “να βγάλουμε τότε και τα τζάμια από τις εικόνες αφού το τζάμι είναι μια μάσκα προστασίας στην εικόνα. Αφού δεν φιλάμε την εικόνα, δεν φιλάμε το λείψανο, φιλάμε το τζάμι. Από κάτω είναι το λείψανο και δεν πάθαμε τίποτα”.

Ο κ. Χρυσόστομος, επιδιώκοντας να κάνει μια αυτοκριτική και μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, επισήμανε πως θα πρέπει να σταματήσουν οι άνθρωποί της να διαμαρτύρονται συνέχεια, “όλα μας φταίνε. Εδώ oι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λύσεις για να ανοίξουν τα μαγαζιά, να ανοίξουν οι Εκκλησίες, να ανοίξουν τα νοικοκυριά, να ανοίξουν τα δημαρχεία και εμείς αντί να βρούμε αιτία να λέμε δόξα τω Θεώ να τα ανοίξουμε, ψάχνουμε κάθε φορά που βρίσκεται κάτι να το χτυπήσουμε και να το πυροβολήσουμε”.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης, συμπλήρωσε παράλληλα, πως δεν πρέπει να είμαστε διαμαρτυρόμενοι, αλλά προσευχόμενοι “να κλείσουμε τα στόματα και να μην κάθεται ο καθένας μας και βγάζει ότι του κατέβει από το κεφάλι. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αφού ο θάνατος δεν κοιτάζει ούτε δεσποτάδες, ούτε παπάδες, ούτε δημάρχους, ούτε πολιτικούς. Όλοι ανεξαιρέτως είμαστε άνθρωποι”. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας αυτή τη στιγμή είναι “να γονατίσουμε και να δακρύσουμε ώστε να μας λυπηθεί ο Θεός και να πάρει αυτή την πανδημία για να ανοίξουν και πάλι τα σπίτια μας και οι ναοί μας”.

Κλείνοντας, ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε σε όλους ευλογημένο το νέο έτος που ανατέλλει σήμερα και πολύ σύντομα να ζήσουμε ξανά την λιακάδα της πίστης, της αγάπης, της ταπείνωσης και της απλότητας.

orthodoxia.info

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr