Μήνυμα του Δημάρχου Δήμου Μετεώρων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

1 272

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου, καθιερώθηκε η 4η Φεβρουαρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η καθιέρωση αυτής της ημέρας, έγινε με στόχο την αφύπνιση του πληθυσμού και την παγκόσμια προσπάθεια για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Ο καρκίνος, θεωρείται παγκοσμίως ως η 2η συχνότερη αιτία θανάτου, αφού κάθε χρόνο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ότι το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Το 2018 μόνο σημειώθηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι σε εθνικό επίπεδο, κατά το ίδιο έτος, εξαιτίας της νόσου ήταν 32.000, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας. Έχει επίσης λεχθεί ότι το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος.

Η ημέρα αυτή είναι μία ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη στην μάχη ενάντια στον καρκίνο. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για ορισμένους τύπους καρκίνου μάλιστα, υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας, απέναντι στον εαυτό μας και στις οικογένειές μας, να υιοθετήσουμε έναν πιο σωστό και υγιεινό τρόπο διαβίωσης, καθώς και να γίνει τρόπος ζωής μας η καθιέρωση ετήσιων προληπτικών εξετάσεων.

Ως Δήμος Μετεώρων, πρέπει να προωθήσουμε δράσεις και ενέργειες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τον δημοτών μας, με στόχο πάντοτε την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές. Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι και με όπλο την πρόληψη θα έχουμε μια καλύτερη ζωή.

 

Ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων

Θεόδωρος Αλέκος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
1 Σχόλιο
  1. Πεζοδρομιάκιας λέει

    “Ως Δήμος Μετεώρων, πρέπει να προωθήσουμε δράσεις και ενέργειες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τον δημοτών μας, με στόχο πάντοτε την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές.”
    Άλλαξε καμία λάμπα, βάλτε τάξη στην πόλη μπας και γλυτώσουμε κανένα τρακάρισμα και άσε τα γιατριλίκια

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.