Μικρή και πάλι… η απεργιακή συγκέντρωση στην Καλαμπάκα

0 677

Μικρή συμμετοχή είχε η απεργιακή συγκέντρωση στην Καλαμπάκα.

Σήμερα, ημέρα της Πανελλαδικής Απεργίας πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμπάκα απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου της πόλης μας με την γνωστή, λιγοστή συμμετοχή, των Δ.Σ των ΕΒΕ και της Ομάδας Γυναικών και λίγων συνταξιούχων!

Ακολουθεί η ομιλία της κας Δήμητρας Πανάγου μέλος της Επιτροπής Αγώνα Καλαμπάκας:

Συνάδελφοι, συναδέλφισες, εργάτες και εργάτριες, νέοι και νέες, σπουδαστές, μαθητές, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες και  μικροεπαγγελματίες της Περιοχής μας.

Εκ μέρους της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ Καλαμπάκας που οργανώσαμε την απεργιακή μας συγκέντρωση, απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους εργάτες και εργάτριες της περιοχής μας, που σήμερα απεργούν.

Δίνουμε ισχυρή απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και εργοδοσία,  προτάσσοντας τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δίνουμε όλοι μαζί, δυναμική απάντηση με το σύνθημα «ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και όχι τα κέρδη των λίγων» σε όσους μας θέλουν συνένοχους στο μέλλον που ετοιμάζουν για μας και τα παιδιά μας. Η ανάπτυξή τους σημαίνει: φτώχεια – πόλεμοι.

Απαιτούμε αυξήσεις ουσιαστικές στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. Δεν πάει άλλο!

Όλο το προηγούμενο διάστημα η ΕΠ. ΑΓ. Καλαμπάκας,δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας, για να φτάσει και εδώ στην Καλαμπάκα, σε εργασιακούς χώρους, γειτονιές, εμπορικά,  το αγωνιστικό κάλεσμα. Κόντρα στο κλίμα άπνοιας, της σιγής νεκροταφείου κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης, για να μην περάσει η απεργία στα μουγγά,  όπως επιδιώκει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Από την συγκέντρωσή μας σήμερα, χαιρετίζουμε τους Αυτοαπασχολούμενους της Καλαμπάκας που με απόφαση του Σωματείου τους, συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, μαζί με τους φτωχούς αγρότες της περιοχής μας και τις Γυναίκες  με απόφαση της Ομάδας Γυναικών Καλαμπάκας και της Ομοσπονδίας της ΟΓΕ.  Δίνουμε μαζική μαχητική απάντηση ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπου για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους:

  • Εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση για την καπιταλιστικής ανάκαμψης,
  • Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και εργοδοσία επιβάλλεται να απαντήσουμε.

Απαντάμε με απεργία:

Γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για 400 ευρώ. Γιατί θέλουμε συλλογικές συμβάσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των οικογενειών μας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, υποχρεωτικές για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς τερτίπια και εμπόδια.

Για επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μιλάει για υποχρεωτικότητα και επέκταση των κλαδικών συμβάσεων ενώ στην πλειοψηφία των κλάδων δεν υπάρχουν. Απέρριψε αυτές τις προτάσεις στη Βουλή που είχαν αποφασιστεί από 530 συνδικάτα.

Για Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μιλάνε για αύξηση 20-30 ευρώ μεικτά το μήνα,  ενώ με τη μείωση του αφορολόγητου ο κατώτερος μισθός θα χάσει τα διπλά.

Για Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο νέος προϋπολογισμός για το 2019 μιλά για ματωμένα πλεονάσματα τα οποία θα προέλθουν από το παραπέρα κόψιμο συντάξεων και άλλων κοινωνικών παροχών.

Για Συνολική αναβάθμιση  των δομών Υγείας, του Κ.Υ. Καλαμπάκας στην περιοχή μας, με κρατική επιχορήγηση,  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και Ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού, για την κάλυψη των αναγκών όλης της περιοχής μας.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις! Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Κανείς να μη μείνει αβοήθητος, μόνος του σε αυτό το πρόβλημα. Καλούμε όλο το λαό να έρθει σε επαφή με τα σωματεία για να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική.

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.

Η περιβόητη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση για τα μονοπώλια είναι “ανάπτυξη προβλημάτων” για το λαό.

Η ανάπτυξή τους είναι αυτή που δημιουργεί την ανεργία. Είναι αυτή που οδηγεί τους εργαζόμενους σε εκ περιτροπής εργασία.

Στους δήμους και λοιπές Υπηρεσίες τα οχτάμηνα είναι η νέα σχέση εργασίας. Αυτή είναι η νέα εργασιακή κατάσταση  και στις υπηρεσίες του Δήμου και άλλες Υπηρεσίες στην Καλαμπάκα.

Η ανάπτυξή τους είναι αυτή που το επόμενο διάστημα θα κάνει την 23η μείωση στις συντάξεις.

Είναι αυτή που μαζί με τα ρεκόρ κερδών των Επιχειρήσεων ανθίζουν παράλληλα τα μεροκάματα πείνας, τα μισά ένσημα, οι απλήρωτες υπερωρίες και τα ρεπό κ.ά.

 

Η ΓΣΕΕ σε μια συνεδρίαση “μνημείο εργοπατερισμού” και κάτω από την πίεση του ταξικού κινήματος οδηγήθηκε σε απόφαση για κήρυξη απεργίας στις 28 Νοέμβρη. Βάζοντας ουσιαστικά εμπόδια στην οργάνωση ενιαίου απεργιακού ρεύματος που είχε εκδηλωθεί με τις αποφάσεις 27 δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και εκατοντάδων πρωτοβάθμιων σωματείων για απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Να απομονώσουμε τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, να δώσουμε απάντηση στα σχέδια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, των συμβιβασμένων παρατάξεων που προσπαθούν να υπονομεύσουν τους αγώνες των εργαζομένων και το ενιαίο απεργιακό μέτωπο με πλαίσιο πάλης που θέτει μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ΚΑΛΑΜΠΆΚΑΣ -ως κομμάτι της ΓΣΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, διατηρεί κλίμα άπνοιας,  σιγή νεκροταφείου κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης, για να περάσει η απεργία στα μουγγά, όπως και τόσες άλλες κινητοποιήσεις.

Δεν κουνήσανε ούτε το μικρό τους δακτυλάκι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους της περιοχής μας,  για κινητοποίηση, για οργάνωση της απεργίας ενάντια στην απελευθέρωση των απολύσεων, στη στήριξη του αιτήματος για ΣΣΕ και 751 κατώτατο μισθό.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής χρειάζεται να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τέτοιες διοικήσεις. Να τους απομονώσουν και να πάρουν οι ίδιοι την τύχη στα χέρια τους.

Συνάδελφοι

Η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η “αναβάθμιση” της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σημαίνουν αναβάθμιση των κινδύνων για το λαό.

Η χώρα, οι υποδομές της, οι Ένοπλες Δυνάμεις της συμμετέχουν σε σχεδιασμούς που μας βάζουν στο στόχαστρο πολεμικών αναμετρήσεων. Μας εμπλέκει ακόμα περισσότερο στην αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πόλων.

Από τη μια, θα μας μιλάνε για ευημερία και ασφάλεια και από την άλλη, θα πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για το λαό μας, δίνοντας «γη και ύδωρ» στα γεράκια του ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Η εργατική τάξη της χώρας μας έχει χρέος να αντιταχθεί στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να αντιταχθεί συνολικά ώστε ο ενεργειακός πλούτος της χώρας, να είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.

Δηλώνουμε με μια φωνή “Καμία συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ’’

Αποδέσμευση τώρα από ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι

Η απεργία μας είναι απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης που συνεχίζει το ίδιο βιολί. Ενώ, εμείς ζούμε από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα, τους αντιλαϊκούς νόμους που έχει ψηφίσει, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι, αυτοί θέλουν να μας πείσουν από τα μπαλκόνια και τις πολυθρόνες των γραφείων τους ότι «εγένετο φως», ότι ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια, τα αντεργατικά μέτρα και την άγρια εκμετάλλευση.

Κανείς εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, να μην παρασυρθεί άλλο από τις αυταπάτες που σπέρνουν.

Είναι επαγγελματίες ψεύτες. Επαγγελματίες δημαγωγοί και έμποροι ψεύτικων προσδοκιών. Τόσο, που ξεδιάντροπα λένε, ότι «τελείωσαν τα μνημόνια» και την ίδια ώρα ούτε ένας αντεργατικός νόμος που τα συνοδεύει δεν έχει πειραχτεί ούτε στο ελάχιστο.

Από τη μια, θα λένε ότι δουλεύουν για μας, ότι σχεδιάζουν για το καλό μας, θα πετάνε και λίγα ψίχουλα για να μας πείσουν και από την άλλη, θα ακονίζουν τα ψαλίδια των νέων περικοπών και των νέων βασάνων για μας, για να θωρακίσουν τα κέρδη των λίγων.

Τους λέμε καθαρά: «Δεν τσιμπάμε, δεν ξεγελιόμαστε. Θα πορευτούμε με οδηγό τις δικές μας ανάγκες, που δεν χωράνε στο δρόμο του κεφαλαίου, που γεννάει εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους».

Η περιβόητη ανάπτυξη της κυβέρνησης…. είναι “ανάπτυξη προβλημάτων” για μας τους εργαζόμενους, για το λαό.

Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας.

Συνεχίζουμε,

«μπροστά οι δικές μας ανάγκες- Όχι τα κέρδη των λίγων»!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.