Μικέλης Χατζηγάκης: Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου

0 268

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς στην ιστορία της Ελλάδας, πέθανε σαν σήμερα στις 18 Μαρτίου 1936. Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Μικέλης Χατζηγάκης τιμά την μνήμη του μεγάλου αυτού Έλληνα πολιτικού που σχεδόν τριπλασίασε τα εδαφη της Ελλάδας με το παρακάτω άρθρο, γιατί όπως λέει «πάντα οφείλουμε να τιμούμε τους ανθρώπους που ήρθαν πριν από εμάς και έστρωσαν τον δρόμο για εμάς». Συγκεκριμένα ο Χατζηγάκης έγραψε:

«Σαν σήμερα το 1936 πέθανε ένας κορυφαίος πολιτικός (ίσως ο σημαντικότερος όλων) και πατριώτης που σχεδόν τριπλασίασε την Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Εκτός από τον μεγάλο θαυμασμό που του έχω, κάνω αυτή την ανάρτηση για τρεις λόγους. Ο πρώτος, όπως ανέφερα, είναι γιατί υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς στην ιστορία μας στις μέρες του οποίου η Ελλάδα μεγαλούργησε. Και πάντα οφείλουμε να τιμούμε τους ανθρώπους που ήρθαν πριν από εμάς και έστρωσαν τον δρόμο για εμάς.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπήρξε ένας πραγματικά φιλελεύθερος πολιτικός με την έννοια του φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο. Στην γραμμή αυτή, άλλωστε, πορεύτηκαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες τους τελευταίους δύο αιώνες (π.χ. Λόιντ Τζωρτζ, Κλεμανσώ, Μπισμαρκ, Ντε Γκολ, Τσώρτσιλ, Αντενάουερ, κτλ). Ο Βενιζέλος πράγματι άφησε πίσω του μια σημαντική φιλελεύθερη δημοκρατική παρακαταθήκη το οποίο ήταν θείο δώρο για τις μελλοντικές γενιές και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κιτρομηλίδη, η φιλελεύθερη δημοκρατική παρακαταθήκη του Βενιζέλου υπήρξε καταλυτική στο να μείνει η Ελλάδα στο δυτικό μπλοκ όταν σχεδόν όλες οι γειτονικές μας χώρες στράφηκαν στον κομμουνισμό ή στον απολυταρχισμό.  

Ο τρίτος λόγος είναι λίγο πιο προσωπικός. Η οικογένεια μου ήταν πάντοτε στην γραμμή του Βενιζέλου με τον προπάππου μου, Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος υπήρξε στενός του συνεργάτης, βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής μαζί του. Η γραμμή του κοινωνικού φιλελευθερισμού του Βενιζέλου, λοιπόν, εκφράζει και μένα γιατί θεωρώ πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα πολιτικό μείγμα ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτή την γραμμή θα ακολουθήσω σε όλη την διαδρομή μου».  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.