Μικέλης Χατζηγάκης: «Αναβαθμίζεται η Ελλάδα διεθνώς»

0 736

Με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον η χώρα μας αναβαθμίζεται διεθνώς. Η θέση της Ελλάδας αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος στον οποίο η Αμερική και η Δύση μπορεί να βασιστεί.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ποτέ δεν υπήρξαν στενότερες και όσο αναβαθμισμένες είναι σήμερα.

Το συμπέρασμα το όποιο βγαίνει από την επιτυχημένη διπλωματική πολιτική των τελευταίων 3 ετών είναι ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι να προσδεθεί στο άρμα της Δύσης με στρατηγική συνέπεια και αξιοπιστία χωρίς να κάνει τακτικισμούς.

Να παίξει τα διπλωματικά της χαρτιά κατανοώντας το μέγεθος της και τις στρατηγικές της δυνατότητες ευθυγραμμίζοντας τα συμφέροντα της με τα συμφέροντα των ισχυρών συμμάχων της. Τα περί «ανεξάρτητης πολιτικής» και κάνοντας τον γίγαντα όταν δεν είσαι είναι εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση και τα έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν.

Σε αυτά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα  – αντίθετα με την Τουρκία του Ερντογάν ο οποίος με την αλαζονική και επιθετική του πολιτική οδηγεί την Τουρκία σε απομόνωση – με την διαλλακτική και έξυπνη διπλωματική της στάση κερδίζει διαρκώς πόντους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μας έχει πλέον κομβικό στρατηγικό ρόλο στις εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.