Δήμος Μετεώρων: Μελέτη κλιματικών μεταβολών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα

1 629

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στις μέρες μας τόσο σε τοπική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων και σωματιδιακών ρύπων συχνά υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την Ελλάδα, προβλέπεται μέση αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 2.2 και 5.1ºC μέχρι τα τέλη του αιώνα, ενώ η άνοδος της μέσης στάθμης της θάλασσας εκτιμάται σε 18-38 cm σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο ή 26-59 cm σύμφωνα με το χειρότερο.

Η Μεσόγειος δε, είναι μια περιοχή που εκτός της αύξησης της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο, θα βιώσει πιθανότατα μείωση των βροχοπτώσεων και έντονες ξηρασίες.

Τέσσερις περιοχές χρησιμοποιούνται για την μελέτη της απόκρισης των PM2.5 και του Ο3 στις αλλαγές του κλίματος στην Ελλάδα: I = Βόρεια Ελλάδα, II = Κεντρική Ελλάδα, III = Πελοπόννησος, IV = Κρήτη.

Η περιοχή που έχει επιλεγεί από το Κέντρο Έρευνας για την Θεσσαλία είναι κοντά στο τοπικό διαμέρισμα Βλαχάβας διότι τηρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για μια σειρά μετρήσεων.

Ο Δήμος Μετέωρων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” έχει υλοποιήσει την πρώτη φάση των μετρήσεων και συνεχίζει στις επόμενες.

“Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας”

Από το γραφείο του Δημάρχου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
1 Σχόλιο
  1. Πεζοδρομιάκιας λέει

    Εξαιρετικά «οπλισμένος» φέρων κατσαβίδι ο ειδικός οφείλει να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνο οι ρύποι είναι και όλο το σκουπιδαριό και η μπίχλα που δεν χρειάζεται μελέτη απλά σκούπα και μάζεμα. Ευτυχώς που στα χωριά ξεβρομίζουν τα ρέματα και τους δρόμους οι εθελοντές. Καμία σχέση με τους εθελοντές του Αλέκου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.