Μεγάλη η συμμετοχή στην κοινή πεζοπορία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμπάκας

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ορειβατών στην κοινή πεζοπορία που διοργάνωσε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας,

0 131

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ορειβατών στην κοινή πεζοπορία που διοργάνωσε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας,

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ορειβατών στην κοινή πεζοπορία που διοργάνωσε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμπάκας, Ο Σύλλογος Υπαίθριος Ζωή Λαρίσης 1922 και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Νομού Τρικάλων την ΚΥΡΙΑΚΗ των Βαΐων, 13-04-2014 στα μονοπάτια των Μετεώρων.
Αρχηγός ήταν η κ. Παπαργύρη Λίλιαν , του Συλλόγου Υπαίθριος Ζωή Λάρισας 1922
– ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει : Πεζοπορία τριών μονοπατιών γύρω από τα Μετέωρα – Καστράκι – Αγ. Πνεύμα – Μονή Βαρλαάμ – Μεγάλο Μετέωρο . Ώρες πορείας: 02:30 ώρες.
Στη συνέχεια ακολούθησε η πορεία προς το – Ασκητήριο Υπαπαντής, προς το άγαλμα του Παπαθύμιου Βλαχάβα και επιστροφή από τον αγροτικό δρόμο προς Δούπιανη – πλατεία Καστρακίου.

Η αναχώρηση έγινε στις 08.30 π.μ από την Πλατεία Καστρακίου ( χώρος αναχώρησης και επιστροφής ).
– Προβλεπόμενη διάρκεια όλης της διαδρομής: 05,00 ώρες .
– Η συνάντηση όλων των πεζοπόρων που αφίχθησαν με το λεωφορείο από την Λάρισα και με τα Ι.Χ αυτοκίνητα τους , έγινε στην πλατεία του χωριού κάτω από το επιβλητικό τοπίο των θεόκτιστων βράχων της μοναστικής πολιτείας. Το τοπίο πραγματικά εξέπεμπε ένα παράξενο μαγνητισμό, μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, κυρίως , από τους εκκλησιαστικούς ήχους της Κυριακάτικης πρωινής λειτουργίας του χωριού. Λόγω της εορτής των Βαΐων, ίσως, να νιώθαμε όλοι μια συγκίνηση και ξαφνική προσέγγιση με το « Θείο ».
Το μικρό γραφικό χωριό Καστράκι, φωλιασμένο στην αγκαλιά των πελώριων βράχων που μοιάζουν να το προστατεύουν, με τις πλούσιες φυσικές του ομορφιές, μπορεί να ανυψώσει το πνεύμα των επισκεπτών να τους ταξιδέψει στο χρόνο, έχοντας ψυχικά μία αναζωογονητική ημέρα !!!!!.
Τα Μετέωρα προσφέρουν πολλές και ποικίλες δυνατότητες για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Ανάμεσα στους βράχους, αλλά και από τα ριζά τους μέχρι τις κορυφές, βρίσκονται μονοπάτια χαραγμένα από την φύση και τον άνθρωπο.
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν από την πλατεία του Καστρακίου με πρώτο σταθμό την «Ι.Μονή του Αγίου Πνεύματος». Το μονοπάτι αυτό Θεωρείται το παλαιότερο των Μετεώρων. Πιθανότατα πρόκειται για το « Στύλο Σταγών » όπου έμειναν για λίγο ο Αθανάσιος Μετεωρίτης με τον γέροντά του Γρηγόριο.
Σήμερα η «Ι.Μονή του Αγίου Πνεύματος» αποτελείται από ένα μικρό ναό λαξευμένο στο βράχο που έχει διαμορφωθεί σε εκκλησάκι. Λίγο ψηλότερα , σε ύψος 300 μ , βρίσκεται η καμπάνα και ο σταυρός του, σε μια θέση εξαιρετικά απόκρημνη, με θέα το χωριό.
Επιστρέφοντας στο μικρό διάσελο, μετά από μία ώρα και κάτι, συναντήσαμε τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας. Ο πρόεδρος του ( Ε.Ο.Σ.Λ ) μας δήλωσε ότι κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, Κυριακή των Βαΐων, ο Σύλλογός του διοργανώνει την καθιερωμένη ορειβατική πεζοπορία στα μονοπάτια των Μετεώρων.
Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε έκπληξη για όλους μας. Η χαρά ,τα γέλια και οι φιλοφρονήσεις ήταν αμοιβαίες. Όλοι οι πεζοπόροι, αριθμούσαμε πάνω από 120 άτομα, ακολουθήσαμε μαζί το μονοπάτι από την αριστερή πλευρά, μέσα από την πυκνή βλάστηση και τα δυσδιάκριτα μονοπάτια με πορεία προς τον βράχο που υπάρχουν οι φυλακές των μοναχών.
Επόμενος προορισμός ήταν η επίσκεψη στην «Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου» . Ακολουθώντας την άσφαλτο λίγα μέτρα μετά συναντήσαμε το μονοπάτι « προς την Ι.Μ Βαρλαάμ » , ανηφορικό μέσα σε πλατάνια.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στη «Ι.Μονή του Μεγάλου Μετεώρου», που ονομάζεται και «Πλατύς Λίθος» ακολουθήσαμε το μονοπάτι προς το – Ασκητήριο της Υπαπαντής μέσα από μια θαυμάσια διαδρομή φυσικής ομορφιάς.
Στη διασταύρωση, που το συναντήσαμε, ακολουθήσαμε πορεία δεξιά με κατεύθυνση προς το άγαλμα του «Παπά – Θύμιου Βλαχάβα». Με την άφιξη μας συγκεντρωθήκαμε στην άκρη του βράχου, χαλαρώσαμε και αγναντέψαμε το τοπίο. Τέλος ήρθε η ώρα της επιστροφής

Ακολουθήσαμε αριστερή πορεία έχοντας φόντο το πέτρινο δάσος των Μετεώρων, πλησιάσαμε το χαρακτηριστικό βράχο της Δούπιανης και η πορεία μας ολοκληρώθηκε με την άφιξη μας στην πλατεία Καστράκιου.

Η όλη διαδρομή με θέα το σύμπλεγμα των βράχων των Μετεώρων, ανάμεσα στη πυκνή βλάστηση και τα μοναστήρια πάνω στις κορυφές, είναι μοναδική και εντυπωσιακή. Αξίζει να την ακολουθήσει ο κάθε επισκέπτης – ορειβάτης, για να θαυμάσει το μεγαλείο της Μοναστικής Πολιτείας !!!!!!!!!!.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Ο.Σ.Κ.
ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

eosk13eosk14eosk15

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.