Μαρίνα Κοντοτόλη: Άμεσα ρύθμιση 120 δόσεων

0 25

Μαρίνα Κοντοτόλη: Η κυβέρνηση αφήνει τις μικρές επιχειρήσεις να πνίγονται στα χρέη.

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη,  την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, μεταφέροντας την αγωνία και τα αιτήματά της σχετικά με την ανάγκη θεσμοθέτησης μιας συνολικής και βιώσιμης ρύθμισης 120 δόσεων για τις οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Στην Αναφορά επισημαίνεται ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, όπως η πανδημία, η ενεργειακή ακρίβεια, οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση του λειτουργικού κόστους και οι σοβαρές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή.

Όπως τονίζεται, η υφιστάμενη ρύθμιση των 72 δόσεων δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις παραμένουν δυσβάσταχτες, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις είτε εκτός ρύθμισης είτε σε αδυναμία ένταξης.

Μια ρεαλιστική ρύθμιση 120 δόσεων μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, να ενισχύσει την εισπραξιμότητα των οφειλών, να προστατεύσει θέσεις εργασίας και να διατηρήσει ζωντανή την οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική περιφέρεια.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Η Πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει ένα δίκαιο και λειτουργικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, που θα δίνει πραγματική δυνατότητα επιβίωσης και συνέπειας στις μικρές επιχειρήσεις.

Η Βουλευτής καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη θέσπιση μιας συνολικής ρύθμισης 120 δόσεων, ανταποκρινόμενο στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και της περιφέρειας.

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Αναγκαιότητα θέσπισης συνολικής ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, με την οποία εκφράζεται η έντονη ανησυχία του εμπορικού κόσμου της περιφέρειας για την αδυναμία της υφιστάμενης ρύθμισης των 72 δόσεων να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις σοβαρές συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων των τελευταίων ετών, όπως η πανδημία, η ενεργειακή ακρίβεια, οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση του λειτουργικού κόστους, αλλά και οι επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Ως αποτέλεσμα, η ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί, ενώ η εμπορική δραστηριότητα παραμένει υποτονική.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η υφιστάμενη ρύθμιση δεν καθίσταται βιώσιμη για τη μεγάλη πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς οι μηνιαίες επιβαρύνσεις παραμένουν υψηλές, οδηγώντας συχνά είτε σε αδυναμία ένταξης είτε σε απώλεια της ρύθμισης.

Για τους λόγους αυτούς ζητείται η άμεση θεσμοθέτηση μιας συνολικής και ρεαλιστικής ρύθμισης 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών και παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή για τις προθέσεις και τις ενέργειες του Υπουργείου επί των αναφερομένων.

Αθήνα, 11 Μαΐου 2026

Ακολουθεί η σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας.

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Μαρίνα Κοντοτόλη

Δευτέρα 11/05/2026

Αρ.πρωτ:2890

Προς:
Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Κοινοποίηση: Βουλευτές Περιφέρειας Θεσσαλίας

ΘέμαΑναγκαιότητα θέσπισης συνολικής ρύθμισης 120 δόσεων για τις οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, εκπροσωπώντας χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της περιφέρειας, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα της υφιστάμενης ρύθμισης των 72 δόσεων, η οποία, όπως ήδη έχουν επισημάνει φορείς της επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις πολυεπίπεδες συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων των τελευταίων ετών: πανδημία, ενεργειακή ακρίβεια, πληθωριστικές πιέσεις, αύξηση λειτουργικού κόστους, αλλά και τις σοβαρές επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας. Η εμπορική δραστηριότητα σε πολλές τοπικές αγορές παραμένει υποτονική, ενώ η ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ρύθμιση των 72 δόσεων δεν επαρκεί ώστε να καταστεί πραγματικά βιώσιμη για τη μεγάλη πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. Ο μη λειτουργικός σχεδιασμός τους αλλά και οι μηνιαίες επιβαρύνσεις παραμένουν υψηλές, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις είτε στην αδυναμία ένταξης είτε σε απώλεια της ρύθμισης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για τον λόγο αυτό ζητούμε την άμεση θεσμοθέτηση μιας συνολικής και ρεαλιστικής ρύθμισης 120 δόσεων για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με όρους που θα επιτρέπουν τη μακροχρόνια συνέπεια και βιωσιμότητα.

Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί δημοσιονομικό κόστος για το κράτος. Αντιθέτως:

  • ενισχύει την εισπραξιμότητα των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών,
  • διασφαλίζει σταθερές και μακροχρόνιες ροές εσόδων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία,
  • αποτρέπει τη δημιουργία νέων λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας,
  • διατηρεί ενεργό τον παραγωγικό και εμπορικό ιστό της ελληνικής περιφέρειας,
  • περιορίζει τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους που τελικά καθίσταται μη εισπράξιμο.

Ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις της περιφέρειας, οι οποίες δεν διαθέτουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση ούτε τα οικονομικά αποθέματα μεγάλων αστικών επιχειρήσεων, μια ρύθμιση 120 δόσεων αποτελεί ουσιαστικά προϋπόθεση επιβίωσης.

Η ελληνική περιφέρεια δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση. Ζητά ένα λειτουργικό και ρεαλιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις μικρές επιχειρήσεις να παραμείνουν ενεργές, συνεπείς και παραγωγικές.

Κύριε Υπουργέ,

Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κοινωνικής συνοχής, περιφερειακής ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας. Πιστεύουμε ότι η επανεξέταση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών με τη θέσπιση 120 δόσεων θα αποτελέσει μια δίκαιη, αναπτυξιακή και απολύτως ρεαλιστική επιλογή.

Αναμένουμε τις άμεσες πρωτοβουλίες του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.

Με εκτίμηση,

Για την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας

 Ο Πρόεδρος    – Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Μπλουγούρας  – Γεώργιος Τσιαπλές

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr