Λάρισα: Κατασχέθηκαν 50 τόνοι πέλλετ από σκουπίδια

Πέλετ από σκουπίδια για καύση στο σπίτι φέρεται να έκανε κατά παράβαση της νομοθεσίας, αλλά και… κάθε λογικής μια εταιρεία με έδρα τη Λάρισα.

0 167

Πέλετ από σκουπίδια για καύση στο σπίτι φέρεται να έκανε κατά παράβαση της νομοθεσίας, αλλά και… κάθε λογικής μια εταιρεία με έδρα τη Λάρισα.

Πέλετ από σκουπίδια για καύση στο σπίτι φέρεται να έκανε κατά παράβαση της νομοθεσίας, αλλά και… κάθε λογικής μια εταιρεία με έδρα τη Λάρισα. 

Μετά από συντονισμένη επιχείριση της Αστυνομίας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εντοπίστηκαν σε αποθήκη περισσότεροι από 50 τόνοι του εξαιρετικά επικίνδυνου υλικού, οι οποίοι προορίζονταν να διατεθούν στην αγορά για οικιακή χρήση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία αυτών που θα τα προμηθεύονταν.

Οι Επιθεωρητές αναζητούν και την προέλευση των απορριμμάτων, καθώς η εταιρεία είχε στο παρελθόν αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Καταγγελία

Η επιχείριση της Αστυνομίας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου, ύστερα από ενημέρωση του εισαγγελέα. Είχε προηγηθεί καταγγελία ιδιώτη, ότι επιχειρηματίας αναζητούσε επαφές για να διαθέσει στην αγορά για οικιακή χρήση πέλετ, τα οποία δεν είχαν νόμιμη αδειοδότηση.

Στην αποθήκη της επιχείρησης (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Κ») βρέθηκαν πενήντα τόνοι του υλικού συσκευασμένοι σε σάκους ή χύμα, οι οποίοι σύμφωνα με την εκτίμηση των Επιθεωρητών προέρχονταν από αφυδατωμένα σκουπίδια. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έστειλαν δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση και αναμένεται να συντάξουν το πόρισμά τους μέσα στις επόμενες ημέρες. Οπως προέκυψε από την έρευνα, η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε ήδη πωλήσει 400 κιλά από το επικίνδυνο υλικό σε μια εταιρεία σε πόλη της βορείου Ελλάδας.

Το κρίσιμο σημείο είναι αν το πέλετ από σκουπίδια που βρέθηκε στους χώρους της ελεγχόμενης εταιρείας προορίζονταν για οικιακή ή βιομηχανική χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι τα πέλετ που προορίζονται για οικιακή κατανάλωση πρέπει να παράγονται από καθαρή βιομάζα (κλαδιά, άχυρα κ.λπ.) ώστε να χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη σε ειδικές σόμπες, λέβητες ή το τζάκι. Αν τα πέλετ έχουν προσμείξεις με άλλα υλικά (λ.χ. χαρτί, πλαστικό) τότε πρέπει να καίγονται σε ειδικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις οι οποίες να διαθέτουν περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς με την καύση παράγονται διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες που χρειάζονται φίλτρα για να συγκρατηθούν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία που ερευνάται από την Αστυνομία και τους Επιθεωρητές είχε στο παρελθόν αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε νησί του Αιγαίου, αλλά και σε δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που μείωνε εξαιρετικά τον όγκο των σκουπιδιών. Ωστόσο, σε δύο από τις περιπτώσεις η χρήση του συστήματος τερματίστηκε μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

kathimerini.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.