Ξεπέρασε κάθε ρεκόρ ο Φανός της Θεόπετρας – Αναβίωσε και φέτος το έθιμο

Ενα παλιό έθιμο που συνεχίζεται και στις μέρες μας με ιδαίτερο ζήλο από τους νέους του χωριού αναβίωσε το βράδυ της Ανάστασης στη Θεόπετρα.

0 112

Ενα παλιό έθιμο που συνεχίζεται και στις μέρες μας με ιδαίτερο ζήλο από τους νέους του χωριού αναβίωσε το βράδυ της Ανάστασης στη Θεόπετρα.

Ενα παλιό έθιμο που συνεχίζεται και στις μέρες μας με ιδιαίτερο ζήλο από τους νέους του χωριού αναβίωσε το βράδυ της Ανάστασης στη Θεόπετρα.

Πρόκειται για το έθιμο του Φανού, που ανάβει και καίγεται στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Θεόπετρας κ. Δημήτρης Παπακώστας, πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, κομμάτι τής πλούσιας παράδοσης του τόπου μας, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του παρελθόντος. Μαρτυρίες υπάρχουν από τους γεροντότερους του χωριού, οι οποίοι έχουν πει ότι το έθιμο τηρούνταν ακόμα και από τους παππούδες τους.

Παλιότερα, το βράδυ τής Ανάστασης άναβαν κι άλλους Φανούς, όχι μόνο επάνω στο βράχο, αλλά και στους απέναντι λόφους και μάλιστα υπήρχε και μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ τους, για το ποιος θα φτιάξει τον μεγαλύτερο Φανό.
Άλλη μια μαρτυρία λέει ότι τον έφτιαχναν έτοιμο πριν την Κυριακή των Βαΐων και όταν ερχόταν η μέρα αυτή (των Βαΐων) ανέβαιναν οι κοπέλες πάνω στην κορυφή τού βράχου, τραγουδώντας Πασχαλινά τραγούδια και στη συνέχεια χόρευαν γύρω-γύρω από τον Φανό. Αυτό συμβόλιζε ότι με τον ερχομό τής Άνοιξης πλησίαζε η μεγάλη γιορτή τού Πάσχα.

Η τοποθεσία που γίνεται σήμερα ο Φανός είναι στη νότια πλευρά τής κορυφής του βράχου της Θεόπετρας, και συγκεκριμένα πάνω από το εξωκλήσι τού Αγίου Νικολάου.

Φέτος από πολύ νωρίς οι νέοι του χωριού άρχισαν να συγκεντρώνουν στην κορυφή του μεγάλου βράχου της Θεόπετρας πουρνάρια και ξύλα που έφτασαν σε ύψος τα οκτώ μέτρα, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με την φωτιά να φαίνεται πάρα πολλά χιλιόμετρα μακριά…

SAM 1705SAM 1738SAM 1740SAM 1743SAM 1748

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.