Κώστας Πατέρας – Θερίζουν ακρίβεια και αισχροκέρδεια

«Όταν έρχεται ένα κακό περίμενε και το άλλο» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Τα διδάγματα της ζωής είναι τόσο φιλοσοφημένα, ώστε και σήμερα έχουν ισχύ.

0 226

«Όταν έρχεται ένα κακό περίμενε και το άλλο» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Τα διδάγματα της ζωής είναι τόσο φιλοσοφημένα, ώστε και σήμερα έχουν ισχύ.

«Όταν έρχεται ένα κακό περίμενε και το άλλο» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Τα διδάγματα της ζωής είναι τόσο φιλοσοφημένα, ώστε και σήμερα έχουν ισχύ.

Η βαθειά οικονομική κρίση, επειδή την έφτιαξαν πολιτικοί και Διαπλεκόμενοι, δηλ. κανά δυό χιλιάδες οικογένειες, έχει και τις παράπλευρες απώλειες. Ενώ η φορολογία οργιάζει και τα εισοδήματα βουλιάζουν, δυστυχώς, η Ακρίβεια και η Αισχροκέρδεια ζουν και βασιλεύουν, βάζοντας έτσι θηλιά στα νοικοκυριά. Η κατανάλωση έπεσε κατακόρυφα αφού δεν υπάρχουν λεφτά και η αγορά έχει την εικόνα του οικονομικού νεκροταφείου. Ζεστό χρήμα τέλος.

Η διαβίωση των πολιτών και καταναλωτών πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτοί που πηγαίνουν στους κάδους σκουπιδιών αυξάνονται καθημερινά. Μέσα σε μια τόσο βαθειά κρίση με κατακόρυφη πτώση της αγοράς δεν επιτρέπεται, σε μια Δημοκρατική Χώρα, να οργιάζει η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια. Κι όμως ενώ όλα πέφτουν και χάνονται, μισθοί, συντάξεις, αγοραστική δραστηριότητα και εφάπαξ, τα καρτέλ, οι φόροι, η γραφειοκρατία και το διαλυμένο κράτος ευνοούν τον πλουτισμό ορισμένων καιροσκόπων, που θυμίζουν τους μαυραγορίτες της εποχής της πείνας στις δεκαετίες 1940 και 1950. Σήμερα δύο πράγματα δεν πέφτουν και αυτά είναι οι φόροι και οι τιμές των αγαθών.

Αυτή η κατάσταση κατάντησε εφιάλτης για τα νοικοκυριά. Οι μεγάλοι συντελεστές του ΦΠΑ, η παράλογη φορολογία στα καύσιμα, η έλλειψη ανταγωνισμού και οι κρατικές αγκυλώσεις, έστησαν ένα οικονομικό τοπίο, που προβληματίζει τα μεσαία και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Που είναι το κράτος για να επιβάλει σωστούς κανόνες στην αγορά; Δυστυχώς το κράτος έχει παραλύσει, αφού οι αναγκαίοι μηχανισμοί δεν λειτουργούν. Τα καρτέλ της αγοράς απομηζούν ό,τι έχουν αφήσει οι κλέφτες της πολιτικής.

Οι πολίτες, που για πρώτη φορά έφτασαν σ’ αυτό το κατάντημα, έχουν κουραστεί και είναι απογοητευμένοι και εξουθενωμένοι και αισθάνονται έρμαια στα πλοκάμια της μαφίας του εμπορίου. Η πολιτεία φαίνεται πως έχει παραδοθεί στα χέρια των καρτέλ και περιμένει η αγορά να αυτορυθμισθεί..! Οι πολίτες αφού έχασαν την δουλειά τους και τα χρήματά τους είναι πλέον σαν τα πιόνια στο σκάκι της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας.

Το απαράδεκτο, όμως, είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν αγγίζει τις γεμάτες τσέπες, τις χορτασμένες κοιλιές και τους κλέφτες του Δημοσίου Χρήματος αλλά τους φτωχούς, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και γενικά αυτούς που για πολλά χρόνια πάλευαν με το μεροκάματο να φτιάξουν οικογένεια, να μορφώσουν τα παιδιά τους και να πάρουν ένα σπιτάκι. Όλοι αυτοί οι πεινασμένοι δεν πρόκειται να συγχωρήσουν αυτούς, που κάνουν αφαίμαξη των πενιχρών εισοδημάτων.

Αυτή η τάση απεικονίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που ρίχνουν στα τάρταρα όσους ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα φέρουν μεγάλες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Για ό,τι θα γίνει, πάντως, δεν φταίνε οι πολίτες αλλά αυτοί που έστησαν ένα διεφθαρμένο σύστημα, που στήριζε την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή και τη διαφθορά για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες.

Είναι τυχαίο που δημοσκοπικά, τα παραδοσιακά κόμματα από 43% και 47% παίρνουν 3% και 5% και τα κόμματα των άκρων διεκδικούν την μεγάλη μερίδα του λέοντος; Ασφαλώς όχι. Όλα δείχνουν πως στο μέλλον το εγγύς ή το απώτερο θα ισχύσει η λαϊκή θυμοσοφία «η δική μου η μαία πέθανε καμία να μην μείνει».

Κρίμα για την ιστορική και όμορφη πατρίδα μας…!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.