Κώστας Φαμίσης – Το Πασόκ θεωρεί θετικές τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Αυτές τις ημέρες ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί με αγωνία τις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Την χώρα μας στις Βρυξέλλες εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

0 136

Αυτές τις ημέρες ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί με αγωνία τις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Την χώρα μας στις Βρυξέλλες εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Αυτές τις ημέρες ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί με αγωνία τις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Την χώρα μας στις Βρυξέλλες εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Με βάση τις τρέχουσες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις θέλω να καταθέσω την προσωπική μου άποψη χωρίς ωραιοποίηση και αποσιωποιήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε στις Βρυξέλλες ότι «Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η εκτόξευση της ανεργίας, ιδίως των νέων, σε πρωτόγνωρα επίπεδα, καθιστούν απολύτως αναγκαίο να στηριχθεί, άμεσα και πιο αποφασιστικά, η ανάκαμψη της οικονομίας». Επιπλέον υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, με νέα ισχυρή κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, έχει τη βούληση να προωθήσει πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να επιτευχθεί άμεσα η ανάπτυξη, να τονωθεί η απασχόληση και να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή».

Είναι γεγονός ότι χώρα σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Έννοιες όπως σταθεροποίηση, εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη έχουν μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελλήνων πολιτών. Χρειάζεται η κυβέρνηση συνευθύνης, εδώ και τώρα, να πάρει τολμηρές οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις, χωρίς καμία καθυστέρηση. Ο Ελληνικός λαός το θέλει. Πρέπει η ανάπτυξη να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να τονωθεί η απασχόληση. Μόνο έτσι η χώρα μας θα απεμπλακεί από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις επιπτώσεις που αυτές μπορεί να έχουν σχέση με την Ελλάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκάλεσαν και πάλι τις γνωστές εύκολες και επιπόλαιες συζητήσεις στην Ελλάδα. Οι αποφάσεις όμως αυτές είναι η κατάλληλη ευκαιρία , (να θυμηθούμε τι έλεγε το κάθε κόμμα προεκλογικά), για να δούμε επιτέλους τι πρέπει να κάνουμε μετεκλογικά ως Έθνος.

Το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει προεκλογικά την υιοθέτηση αυτού του μέτρου με επιστολή στις 10/06/2012 στους αρχηγού των κομμάτων για τη διακυβέρνηση εθνικής ενότητας, συνέδεε ρητά το στόχο της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, με στόχο να διατηρηθεί και μετά την παράταση, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, όπως αυτό προβάλλεται, μέχρι το 2020.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επισκέφτηκαν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο σπίτι του , προκειμένου οι τρεις που αποτελούν την κυβέρνηση συνεργασίας να χαράξουν μία στρατηγική εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.

«Η προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος», είπε ο Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε , πριν μερικές ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Γιόργκ Άσμουσεν υποστήριξε ότι «Με ή χωρίς το μνημόνιο, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια παρόμοια προσαρμογή για να φέρουμε την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Με βάση τα παραπάνω πιστεύω ότι: Το θεμελιώδες είναι να αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν γίνεται εύκολα και αυτόματα. Ότι για να πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει πρώτα να τους θέσουμε εσωτερικά, ( εξηγώντας στο λαό με ειλικρίνεια το σχέδιο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, το οποίο θεωρεί ότι είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο από οποιοδήποτε άλλο και να το στηρίξουμε όλοι μαζί, με ευρεία συναίνεση). Είναι ώρα για εθνική αφύπνιση.

Το Εθνικό συμφέρων πρέπει να είναι πάνω από κάθε προσωπική και κομματική φιλοδοξία. Πρέπει, λοιπόν, όλοι οι Έλληνες πολίτες να αναλάβουμε, ο καθένας, τις ευθύνες έναντι του Έθνους και τις πατρίδας μας, σε αυτές τις κρίσιμες οικονομικές αστάθειες και να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η χώρα ουδέποτε είχε οικονομικό πλεόνασμα για να αντιμετωπίσει, τυχών επερχόμενη οικονομική κρίση.

Λάθη στο παρελθών έχουν γίνει, από αστοχίες, ιδιοτέλεια, πολιτικούς εγωισμούς και υπερβολές. Ο Ελληνικός Λαός γνωρίζει τι συνέβη. Σήμερα δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποδώσουμε ευθύνες στους οικονομικούς υπαίτιους, προέχει η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Όλοι μας πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του εθνικού μας εισοδήματος. Πρέπει να πετύχουμε, γιατί το « δίς εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού ».

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Τρικάλων.

{jcomments off}

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.