Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι και «μαύρη λίστα» από Σάββατο

0 750

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η κυβέρνηση με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και της οριακής κατάστασης που επικρατεί ξανά στα νοσοκομεία. Οι έλεγχοι από το Σάββατο θα είναι σαρωτικοί, ενώ θα υπάρχει «μαύρη λίστα» για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα.

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων χθες Τρίτη, που ουσιαστικά βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στους ανεμβολίαστους για μία σειρά από δραστηριότητες, τώρα το βάρος πέφτει στους ελέγχους οι οποίοι από το Σάββατο θα είναι πολλοί, και παντού. Το θέμα βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ήταν μια ευρεία σύσκεψη με την παρουσία υπουργών αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν από το Σαββατοκύριακο να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα, γιατί είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξουν έλεγχοι και δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε όλο το σχέδιο τινάζεται στον αέρα. Στους σαρωτικούς ελέγχους, οι αρχές θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα πιστοποιητικά να συνοδεύονται από ταυτότητα στα καταστήματα. Δεν είναι λίγοι όσοι χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά, ή πιστοποιητικά που έχουν πάρει από γνωστό τους που έχει εμβολιαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, στέλεχος που ήταν στη σύσκεψη σχολίαζε στον ΣΚΑΪ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει και στήριξη από τις επιχειρήσεις, δηλαδή να κάνουν έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι έχουν διπλασιαστεί και τα πρόσωπα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πελάτες οι οποίοι δε θα τα τηρούν. Σημειώνεται δε ότι πλέον είναι έτοιμη και η απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των υπηρεσιών, προκειμένου να βλέπουν πού έχουν γίνει, σε ποια καταστήματα, και να διαμορφωθεί «μαύρη λίστα» των καταστημάτων που έχουν υποπέσει επανειλημμένα σε τέτοιες παραβάσεις ή έχουν ήδη επισημανθεί το προηγούμενο διάστημα. Το τίμημα θα είναι ότι πέραν των κυρώσεων αυτές οι επιχειρήσεις θα βρεθούν και στο στόχαστρο.

Μάλιστα, η αύξηση των ελέγχων θα είναι και αυξημένη ακόμα και σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.

 

«Σφίγγει ο κλοιός» των ελέγχων από το Σάββατο – Επιστρατεύονται:

 

– 8.000 αστυνομικοί
– 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ
– Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα – Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από υπότροπους βάσει λίστας. δηλαδή τους υπότροπους της «μαύρης λίστας». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατάστημα στον Αξό Πέλλας έγινε σήμερα δυο φορές έλεγχοι, βρέθηκαν θαμώνες χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και επιβλήθηκε στην επιχείρηση 12.000 πρόστιμο και 21 μέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια. Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, «δε θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα (διπλασιασμένα μάλιστα) και 15μερα λουκέτα». Οι έλεγχοι θα γίνονται με αυστηρή επιλογή των στόχων, γρήγορα και με μεγαλύτερες ομάδες ελέγχων (σφράγισμα εισόδων – εξόδων) για να γίνει γρήγορα έλεγχος και να μην υπάρχουν διαρροές.

Περαιτέρω, ξεκαθαρίζεται ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Πηγή: skai.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.