Κορονοϊός: Επισκεπτήρια τέλος σε γηροκομεία και κλειστά κέντρα φροντίδας – 2 οι νεκροί του γηροκομείου Θεσσαλονίκης

0 235

Την αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές κλειστής φροντίδας για ηλικιωμένους, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες έως τις 31 Αυγούστου, αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου αναφέρει πως το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή στα πλαίσια της αυστηρής τήρησης των οδηγιών που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές κλειστής φροντίδας για ηλικιωμένους, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων πανελλαδικά και με δεδομένη την ευαλωτότητα των ατόμων που διαβιούν στις δομές αυτές.

Υπενθυμίζεται πως χθες σήμανε κόκκινος συναγερμός σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 36 κρούσματα κορωνοϊού. Στο σημείο μετέβη εσπευσμένα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Τσιόδρας, 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό και η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας.

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».

Σήμερα έγινε γνωστό πως δύο από τις ηλικιωμένες από το γηροκομείο που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο δεν άντεξαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Για την υπόθεση διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.

star.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.