ΚΕΝΑΚΑΠ πονεμένη ιστορία ή εργαλείο ανάπτυξης;;;

0 539

Πολύς λόγος τελευταία και πολύ παρασκήνιο κάθε φορά σε κάθε γενική συνέλευση για την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. , την Αναπτυξιακή Εταιρεία του νομού μας .

Πονεμένη ιστορία  ή εργαλείο ανάπτυξης λοιπόν ???

Χωρίς καθόλου σκέψη αλλά και εμπεριστατωμένα …εργαλείο  ανάπτυξης !!! Και αυτό συμπεραίνεται κάνοντας  μια μικρή αναδρομή.

Το παρελθόν …

Η ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. από το 1992 , εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια , υλοποιεί τα προγράμματα LEADER  στο νομό Τρικάλων, έχει χρηματοδοτήσει , έως σήμερα  , 500 και πλέον επενδύσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα που ξεπερνούν τα 25 εκ ευρώ σε δημόσια δαπάνη. Μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα, όπως το Πολιτιστικό Κέντρο Καλαμπάκας, το Ανοικτό Θέατρο Καλαμπάκας , αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου κατασκευάστηκαν από την συγχρηματοδότησή του προγράμματος LEADER.

Το παρόν ….

Η εταιρεία υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα σε προϋπολογισμό στην ιστορία της. Αυτή την στιγμή είναι ενταγμένα 90 έργα με συνολική δημόσια δαπάνη που ξεπερνά τα 13,5 εκ ευρώ. Ο τομέας της μεταποίησης και του τουρισμού κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις χρηματοδοτήσεις. Επίσης στις δημόσιες υποδομές ξεχωρίζουν το Αναρριχητικό πεδίο των Χασίων, η ανάπλαση στην είσοδο της Καλαμπάκας, το ψηφιακό Ασκληπιείο του Δήμου Τρικκαίων, και οι αναπλάσεις σε πλατείες και πεζοδρόμια στους Δήμους Πύλης και Φαρκαδόνας. Τέλος υλοποιούνται στο προσεχές  διάστημα διακρατικές και διατοπικές συνεργασίες ώστε να βοηθήσουν στην εξωστρέφεια της περιοχής.

Το μέλλον….

Το φθινόπωρο του 2022 αναμένεται η πρόσκληση για την επιλογή τοπικών προγραμμάτων LEADER, για την προγραμματική περίοδο 2023-2027.

Επίσης το έργο με τίτλο «LIFE Bear Smart Corridors» που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα LIFE NATURE το προηγούμενο έτος και αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας αναπτύσσοντας έξυπνες κοινότητες έλαβε έγκριση υλοποίησης, θα υλοποιηθεί έως το 2026 με συνολικό προϋπολογισμό 270χιλ ευρώ.

Με το νόμο του 4875/2021 «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού και άλλες διατάξεις» δίνεται η δυνατότητα στις Αναπτυξιακές Εταιρείες να έχουν επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) για θέματα προβολής και προώθησης ενός προορισμού στην τουριστική αγορά.

Μπορεί να συμμετέχει και να βοηθήσει στην ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων από ΟΤΑ του νομού και από φορείς σύμφωνα με το νόμο 4513/2018. Ένα από τα εργαλεία προστασίας και ενεργειακής ανεξαρτησίας των τοπικών κοινωνιών θα μπορούσαν να αποδειχτούν οι Ενεργειακές Κοινότητες.

Επίσης μπορεί να αναλάβει μέρος της ωρίμανσης έργων που θα ενταχθούν στο ταμείο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.

Συμπερασματικά κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση και η αξιοποίηση της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., ως εγκατεστημένος μηχανισμός τοπικής ανάπτυξη στην Π.Ε. Τρικάλων, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Ειδικότερα σε θέματα όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανανέωση του πληθυσμού, τα συστήματα τροφίμων, η κυκλική οικονομία, τα έξυπνα χωριά, η βιοοικονομία, οι διακρατικές και διατοπικές συνεργασίες. κ.α.

Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ και στα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας . Στελέχη με περισσή εμπειρία, με παραγωγική επάρκεια και με ζήλο για την εταιρεία . Τι προσδίδει  αυτό ??? Ότι πρέπει οι εταίροι να ¨εκμεταλλευτούν¨ τις παραπάνω ικανότητες των στελεχών και η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. να αποτελέσει , πέρα από τα υπόλοιπα προαναφερθέντα , ένα εργαλείο ανάπτυξης για κάθε εταίρο , για κάθε Δήμο.  

Γιάννης Μπουτίνας

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού

Περιφέρειας Θεσσαλίας 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr