Κατώτατος μισθός: Στα 780 ευρώ μετά την αύξηση – Η ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

0 945

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα 713 που ήταν.

Η αύξηση φτάνει το 9,4%. Αφορά το εισόδημα σχεδόν 600.000 εργαζομένων.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συμπαρασύρει ακόμα 12 επιδόματα.

Ο κατώτατος μισθός 780 ευρώ θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην εισήγησή του: «Η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 9,4%. Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές και πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, το ακούω συνέχεια από νέες και νέους που δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Η αύξηση δεν λύνει το πρόβλημα αλλά είναι ανακούφιση και δείχνει την πρόθεσή μας να αυξήσουμε τους μισθούς. Το ποσό βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι όμως μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν στην πανδημία. Οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα είναι ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού».

Αύξηση επιδομάτων

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα:

 1. Επίδομα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
 2. Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα ανέλθει σε 462 έως 475,2 ευρώ.
 3. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 4. Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 5. Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.
 6. Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.
 7. Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
 8. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.
 9. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
 10. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
 11. Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
 12. Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής άσκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr