«Κάτω στον Άγιο Θόδωρο» τραγούδησαν και χόρεψαν οι Καλαμπακιώτες

1 2,197

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ Θεόκλητου.

Στον Εσπερινό παραβρέθηκε αρκετός κόσμος και στην συνέχεια ακολούθησε σύμφωνα με το Καλαμπακιώτικο έθιμο, ο παραδοσιακός χορός “Κάτω στον Άγιο Θόδωρο” .

Στον φετινό χορό συμμετείχαν πολύ λίγοι κάτοικοι της πόλης καθώς επίσημα η Δημοτική αρχή δεν συμμετείχε λόγο και της σχετικής διαταγής για ακύρωση των εκδηλώσεων. Ωστόσο οι λιγοστοί Καλαμπακιώτες που θέλησαν να τηρήσουν το έθιμο δεν πτοήθηκαν, τραγούδησαν και χόρεψαν όπως προστάζει το έθιμο

Ο Στέφανος Θανασούλας στο βιβλίο του “ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ” έγραψε σχετικά: “Το τραγούδι αυτό με τον τίτλο «ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΟΔΩΡΟ» είναι τοπικό ηρωϊκό , που τα λόγια του , όπως και τα βήματα του χορού ξεχάστηκαν ύστερα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο …. , χορεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο , με ίδια βήματα και κινήσεις ρυθμικές όλων , είναι ιδιότονο , ιδιόμελο και μόνο εδώ τραγουδιέται …».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

  1. Ο Δήμαρχος έφυγε!!!@@@@ λέει

    Δυστυχώς όσοι ήταν στον εσπερινό διαπίστωσαν ότι ο Δήμαρχος την έκανε… μαζί με τον αντιδήμαρχο για να μην παρανομήσουν!!! και τους πάρουν μέσα επειδή Καλαμπακιώτες χόρεψαν όπως προστάζει το έθιμο!

    Λες και η εκδήλωση ήταν του Δήμου!!!

    Ούτε να μείνουν εκεί σαν παρουσία δεν τόλμησαν!!!

    Κοίτα τι ψήφισες Καλαμπακιώτη!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.